Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anki, 78, är hela stans miljöhjälte

Ann-Kristin "Anki" Pivén tycker om att göra människor glada. Foto: Privat
En septemberdag la Anki fem timmar på att samla skräp. "Men vilken härlig dag jag fick. Så många resenärer, studeranden, vuxna och ungdomar som kom med kommentarer och glada tillrop! Det bådar gott!" skrev hon i ett inlägg på Facebook. Foto: Privat
Anki kom över säckar med tygprover som skulle slängas av ett företag. De fick i stället bli fina tygkassar. Foto: Privat
En av Ankis små askkoppar som står vid en busshållplats. Foto: Privat

Lundaborna har en hemlig "miljömormor" som lägger sin fritid på att städa gatorna, tillverka askkoppar och dela ut hemgjorda tygkassar. Allt för att bidra till ett bättre samhälle.

– Gör jag något som får människor att må bra så mår jag också bra, säger Ann-Kristin, Pivén.

Ann-Kristin "Anki" Pivén, 78, är pensionär och bor i Lund och har blivit lite av ett fenomen för Lundaborna som en anonym miljöhjältinna på sociala medier.

– Jag är ensam efter att min man dog för fyra år sedan och jag har tid att göra något som får människor att må bra, då mår jag också bra, säger hon.

Hon har lagt hela hösten och vintern på att samla skräp på stadens gator och torg – men det slutar inte där. Hon tillverkar även egna askkoppar av marschallhållare, gamla krukor och burkar. Initiativet har blivit en sådan succé att kommunen valt att hoppa på tåget.

– Jag hör av mig till tekniska kontoret när vissa fimpkoppar blir väldigt använda och då ersätter de den med en rejälare variant, säger Ann-Kristin Pivén.

Delar ut gratis tygpåsar

Hennes senaste projekt är att hon syr tygkassar och delar ut utanför mataffärer runt om i staden. Allt för att uppmuntra människor att byta plastkassar mot tyg.

– Man hör ju så mycket om det här med plasten och när jag går runt och plockar skräp ser jag så många plastpåsar som flyger runt. En gång här såg jag en död igelkott som hade huvudet insnärjt i en sådan där tunn plastpåse man lägger frukt i på matbutiker. Den hade inte kommit loss och då kände jag att här jag kan hjälpa till.

Anki har fått lov av flera matbutiker att dela ut sina tygpåsar vid kassan. Foto: Privat


För en månad sedan hade Ann-Kristin sytt 80 stycken som hon fick lov att dela ut vid den stora Coopbutiken vid Nova.

– Men sedan kände jag att vi måste bry oss om de små butikerna lika mycket så då började jag dela ut vid lilla Coop på Kronobergsvägen och  i morgon ska jag dela ut vid vid Örnvägen.

Även askkopparna har hon fortsatt med. Nu är planen att börja sätta ut dem vid busshållplatser som ligger utanför stan och på landsbygden. Ingen ska  glömmas bort.

– När vädret tillåter ska jag ut till byar lite längre ut. Det här är jätteroligt men folk måste vänja sig vid att "här står ett litet askfat med en liten figur på, jaså här kan jag lägga fimpen". 

"Kan sprida ringar på vattnet"

Fast att hon är 78 år är hon pigg som en lärka och hon har inga planer på att sluta med sina miljöprojekt. Hon klurar redan på nya idéer.

– Det här är jätteroligt, jag träffar så mycket trevligt människor som säger att jag är snäll och duktig. Då vill jag ju bara göra ännu mer.

Ann-Kristin är en flitig användare av Facebook och i en facebookgrupp för Lundabor brukar hon lägga upp uppdateringar om sina projekt. Varje gång strömmar "gillningarna" in och när hon annonserade nästa datum, för utdelning av tygkassar, fick hon kommentarer som "Ofattbart, vilket fin och energisk människa du är". 

– En kille som jobbar med hållbarhet på Helsingborgs kommun la ut en bild på mig när jag delade ut tygkassar. Den fick 4000 likes på Linkedin och många hyllningsrop. Jag tänker att det här är ju bara en liten grej men det sprider sig kanske som små ringar på vattnet.