Änkemännens protest  mot felbehandlingarna

Torbjörn Hammar och Bengt-Åke Leander har förlorat sina fruar. Nu protesterar de tillsammans mot den bristfälliga vården.
Foto: Ronny Johannesson

MALMÖ. Båda deras fruar dog efter felbehandlingar i vården.

Under måndagen gjorde de båda änkemännen gemensam sak i en manifestation utanför akutmottagningen i Malmö.

- För oss är det för sent. Det här gör vi för alla andra, säger Bengt-Åke Leander.

Han har varje måndag de senaste fem veckorna protesterat mot vården utanför akutmottagningen.

- I vanliga fall lägger jag mig ner på marken i tre minuter mellan 15.10 och 15.13, säger Bengt-Åke Leander, 68. Men i dag, när jag har fått sällskap av Torbjörn Hammar från Blekinge, står vi upp tillsammans.

Ingen ställdes till ansvar

Bengt-Åke förlorade sin fru Ingrid Stern för knappt två år sedan. Hon hade fått blodförgiftning efter att ha skurit sig i fingret med en kniv, men på sjukhuset i Malmö misstog man hennes symptom för vinterkräksjuka. När läkarna väl upptäckte det var det försent.

- Socialstyrelsen kritiserade sjukhuset på elva punkter, men det var aldrig någon som ställdes till ansvar, säger han. Någon borde åtminstone ha bett om ursäkt för den bristfälliga vården.

Bengt-Åke Leander har sedan dess fört en kamp för en bättre och mänskligare vård.

- Som det är nu så går sjukvårdspersonalen på knäna, säger han. Då är det inte konstigt att det så ofta blir felbehandlingar. Jag kommer att fortsätta stå här varje måndag så länge jag orkar.

Förlorade sin fru i cancer

Bengt-Åke fick via Facebook kontakt med Torbjörn Hammar, 55, från Olofström. Han har synts och hörts flitigt i vårddebatten de senaste åren.

Trebarnspappan Torbjörn förlorade sin hustru Lena i cancer i september 2010. Hon hade då under flera år bollats mellan flera olika vårdinstanser och läkarna hade missat att hon hade tarm- och strupcancer.

- Efteråt skyllde alla på alla, säger han. Ingen tog på sig ansvaret, trots att det under tre och ett halvt år begåtts grova tjänstefel. Jag har sedan dess träffat ett stort antal politiker för att prata om vården. De mötena har fått mig att förstå att politiker är inkompetenta när det gäller frågan. De lyssnar helt enkelt inte på sjukvårdspersonalen.

- När jag fick höra talas om Bengt-Åkes kamp bestämde jag mig för att åka ner och stötta honom. Vi kommer inte att få tillbaka våra fruar. Men kan vi förhindra att någon annan drabbas så är vår kamp meningsfull.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!