Torbjörn Hammar och Bengt-Åke Leander har förlorat sina fruar. Nu protesterar de tillsammans mot den bristfälliga vården. Foto: Ronny Johannesson
Torbjörn Hammar och Bengt-Åke Leander har förlorat sina fruar. Nu protesterar de tillsammans mot den bristfälliga vården. Foto: Ronny Johannesson

Änkemännens protest  mot felbehandlingarna

Publicerad

MALMÖ. Båda deras fruar dog efter felbehandlingar i vården.

Under måndagen gjorde de båda änkemännen gemensam sak i en manifestation utanför akutmottagningen i Malmö.

- För oss är det för sent. Det här gör vi för alla andra, säger Bengt-Åke Leander.

Han har varje måndag de senaste fem veckorna protesterat mot vården utanför akutmottagningen.

- I vanliga fall lägger jag mig ner på marken i tre minuter mellan 15.10 och 15.13, säger Bengt-Åke Leander, 68. Men i dag, när jag har fått sällskap av Torbjörn Hammar från Blekinge, står vi upp tillsammans.

Ingen ställdes till ansvar

Bengt-Åke förlorade sin fru Ingrid Stern för knappt två år sedan. Hon hade fått blodförgiftning efter att ha skurit sig i fingret med en kniv, men på sjukhuset i Malmö misstog man hennes symptom för vinterkräksjuka. När läkarna väl upptäckte det var det försent.

- Socialstyrelsen kritiserade sjukhuset på elva punkter, men det var aldrig någon som ställdes till ansvar, säger han. Någon borde åtminstone ha bett om ursäkt för den bristfälliga vården.

Bengt-Åke Leander har sedan dess fört en kamp för en bättre och mänskligare vård.

- Som det är nu så går sjukvårdspersonalen på knäna, säger han. Då är det inte konstigt att det så ofta blir felbehandlingar. Jag kommer att fortsätta stå här varje måndag så länge jag orkar.

Förlorade sin fru i cancer

Bengt-Åke fick via Facebook kontakt med Torbjörn Hammar, 55, från Olofström. Han har synts och hörts flitigt i vårddebatten de senaste åren.

Trebarnspappan Torbjörn förlorade sin hustru Lena i cancer i september 2010. Hon hade då under flera år bollats mellan flera olika vårdinstanser och läkarna hade missat att hon hade tarm- och strupcancer.

- Efteråt skyllde alla på alla, säger han. Ingen tog på sig ansvaret, trots att det under tre och ett halvt år begåtts grova tjänstefel. Jag har sedan dess träffat ett stort antal politiker för att prata om vården. De mötena har fått mig att förstå att politiker är inkompetenta när det gäller frågan. De lyssnar helt enkelt inte på sjukvårdspersonalen.

- När jag fick höra talas om Bengt-Åkes kamp bestämde jag mig för att åka ner och stötta honom. Vi kommer inte att få tillbaka våra fruar. Men kan vi förhindra att någon annan drabbas så är vår kamp meningsfull.

Anders Bengtsson
Anders Bengtsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag