Anita Ekbergs hem i Genzanos sluttningar söder om Rom ska säljas. Hennes önskan om att omvandla huset till ett äldreboende har fått avslag från de italienska myndigheterna. Foto: Lasse SvenssonAnita Ekbergs hem i Genzanos sluttningar söder om Rom ska säljas. Hennes önskan om att omvandla huset till ett äldreboende har fått avslag från de italienska myndigheterna. Foto: Lasse Svensson
Anita Ekbergs hem i Genzanos sluttningar söder om Rom ska säljas. Hennes önskan om att omvandla huset till ett äldreboende har fått avslag från de italienska myndigheterna. Foto: Lasse Svensson
"Det ljuva livet" från 1960. Foto: Riama-Pathe-Gray"Det ljuva livet" från 1960. Foto: Riama-Pathe-Gray
"Det ljuva livet" från 1960. Foto: Riama-Pathe-Gray
Vännen Anna Maria Attanasio. Foto: Tomas LeprinceVännen Anna Maria Attanasio. Foto: Tomas Leprince
Vännen Anna Maria Attanasio. Foto: Tomas Leprince

Anita Ekbergs sista önskan stoppas

Publicerad

Anita Ekbergs sista önskan var att göra huset söder om Rom till ett idylliskt äldreboende.

Nu stoppas planerna av de italienska myndigheterna och villan kommer snart att var ute till försäljning – för omkring åtta miljoner kronor.

Hennes arvtagare, trogna assistenten Anna Maria Attanasio, 50, kan inte uppfylla Anitas och sin egen önskedröm: att göra huset till ett idylliskt äldreboende. Huset går inte att handikappanpassa, och de italienska myndigheterna har nobbat Attanasio möjligheterna att driva verksamhet i huset.

I somras sålde exklusiva mäklarfirman Christie´s International Real Estate strandvillan i Sabaudia som Anita Ekberg själv ritade, och som hon förlorade 1970, till klangen av hemliga euromiljoner – med Anitas namn som naturligt säljargument.

Hedra testamentet

I Anita Ekbergs tredje och sista testamente, som öppnades för ett drygt år sedan, är Anna Maria Attanasio arvtagare. Det innehåller sex legat, på nära en miljon kronor, som Attanasio ska hedra.

– Anna Maria är den som gjorde Anitas sista år drägligare, säger Lars Hector, Anitas vän och förtrogne sedan 1982.

När Attansio fick ut nycklarna till villan på Via Montegiovetti från den ”gode man” som domstolen i Velletri utsett för Anita Ekberg fick hon närmast en chock: den 10 000 kvadratmeter stora tomten var igenväxt, Anitas olivlundar hade växt bort sig och ogräset i Anitas trädgårdar stod manshögt. Och villans 500 kvadratmeter var stadda i förfall, den "gode mannen” hade under de senaste sex åren inte gjort något för att hålla egendomen i skick.

Utanför de höga grindarna står fortfarande Anitas skylt: ATTENTI CANI CON DENTI BUONI – varning för hundar med goda tänder… Hennes kära hundar är sen länge borta, men de två hundkojorna finns kvar.

Röjt och renoverat

Anna Maria Attansio arbetar som städerska i en bank i Genzano.

Nu har hon för lånade pengar röjt egendomen och villan. På ett tidigt stadium i Anita Ekbergs långa sjukdomshistoria, redan 2011, körde tjuvar genom grindarna med lastbil, stal allt av värde och tände eld både på övervåningen och i den stora salongen. Den ”gode mannen” såg aldrig till att då låta brandröja och städa huset.

Det har nu Anna Maria Attansio gjort.

Oliverna är putsade och nedklippta, liksom avocado- och kiwiträden. Längst upp på egendomen står Anitas egen pinjelund, och på terrassen står hennes jättelika bord med plats för många gäster, det minner om hennes glada och gästfria fester i villan.

Ekar av minnen

Huset är i tre plan: i bottenvåningen garage och stor kantin – vinkällare och metervis med hyllor för Anitas alla inläggningar: chutney av allt som hennes egna odlingar gav.

På huvudplanet är nu den stora salongen med nedsänkt hörna kring den väldiga öppna eldstaden åter vitrappad, köket ser åter ut som när Anita stod vid grytorna: rymligt och funktionellt, i mörkt trä och med en hög bardisk ut mot salongen. Här finns hennes sy- och mangelrum, och fyra sovrum. Huset har fem badrum. !

Här ekar väggarna av Anitas och vännernas skratt.

Genom de sista bittra sjukdomsåren var det hennes stora sorg att inte kunna återvända till sitt castello, sitt slott.

Den branta stentrappan i spiral leder upp till stjärnans privata domäner: ännu en salong med öppen spis, ett stort förrådsrum – här förvarade Anita alla sina filmminnen, och här härjade tjuvarna, och satte även fyr – och sovrummet med stor terrass mot söder, ett sminkrum och ett gymrum.

Ge upp Anita Ekbergs sista vilja

Här har Anita Ekberg bott sedan 1980, när hon flyttade till Genzano di Roma från sin bostad norr om Rom. Först som hyresgäst, ett par år senare lyckades hon köpa huset.

Och det första som stilsäkra husägaren Anita gjorde var att måla husets fasader i blått, älsklingsfärgen. Som i alla hennes smycken – akvamariner och topaser, infattade i guld.

Anita och Anna Maria talade ofta om att huset skulle bli ett boende för äldre, de skulle få njuta av villan och de vackra omgivningarna, utsikten ända ner till stränderna och Tor San Lorenzo, Anitas kära Tyrrenska havet där hon navigerat så ofta, både i motorbåt och segelyacht.

Men även med en upprustning av elsystem och avloppen ger myndigheterna inte tillstånd: huset är lämpligt bara som privatresidens.

Anna Maria Attanasio måste ge upp Anitas dröm.

Vägen döps om till Via Anita Ekberg

Inom kort kommer villan att vara ute på marknaden. Egendomen har värderats till uppåt åtta miljoner kronor. En ny ägare får efter renovering en unik pärla, med filmhistoria inbyggd i väggarna: här har filmens stora njutit av Anita Ekbergs stora gästfrihet, och miljoner biobesökare har sett huset i filmen ”Fellinis Intervista” (1987).

För att Anna Maria Attanasio ska kunna betala arvsskatten (cirka en kvarts miljon kronor) säljer honom inom kort de två värdefulla minkpälsar – med Anitas initialer i agraffer – och de få magnifika smycken som tjuvarna inte kom över i hennes hus, genom en svensk auktionsfirma.

Anita Ekberg avled den 11 januari 2015, först mer än sex månader senare kom hennes aska på plats på Skanörs kyrkogård. Hon föddes den 29 september 1931 på Östra Fäladsgatan 29 i Malmö.

Anna Maria Attanasio och Genzanos borgmästare planerar att vägen vid villan ska döpas om till Via Anita Ekberg.

 

Här kan du läsa Kvällspostens sista intervju med stjärnan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag