Anita Ekberg berättar om sin hemliga kärlek

STJÄRNGLANS. Gravlax, ål och leverpastej bjöds och till det serverades prosecco när Kvällsposten träffade Malmös egna världsstjärna Anita Ekberg.
Foto: Tomas Leprince
Anita Ekberg i "La Dolce Vita", "Det ljuva livet" på svenska.
Foto: ? ?
Anita Ekberg föddes i Malmö 29 september 1931 och växte upp i stadsdelen Rostorp.
Foto: Tomas Leprince

Gravlax, ål och leverpastej står på bordet, för det har Stjärnan beställt. Ett litet sipp ur glaset med prosecco, sen börjar Anita Ekberg prata. För nu, vid 81+, vill filmlegendaren äntligen tala öppet om sitt livs stora kärlek - som inte var någon av de två äkta männen.

Han var "kungen av Italien", bilindustrimagnaten Gianni Agnelli som dog för tio år sedan. Och deras 20 år långa kärlekshistoria var Italiens bäst bevarade hemlighet.

Hennes berömda blå blick glittrar när hon talar om "il mio grande amore" - min stora kärlek. Det har tisslats och tasslats mycket om detta i Italien och på kontinenten, för både Anita och Agnelli är två formidabla 1900-talsikoner. Men båda var gifta när de blev ett hemligt kärlekspar - och de förblev gifta, även om Anita bytte make under tiden.

- Vi möttes första gången på Stork Club, i New York, det var i början av 50-talet. Jag var där med min agent, när en väldigt självsäker man bara slog sig ner vid bordet - det var Agnelli, men det visste jag ju inte. Så jag frågade vad han tog sig till? Och körde bort honom...

- Sen dröjde det ett par år, så möttes vi igen i Italien. Jag var där och spelade in "Krig och fred", berättar hon med sin välkända raspigt sensuella röst, samma röst som förfört en hel värld.

- Han sa att "men minns ni inte mig?" Och jag svarade att "ni verkar en smula bekant..."

- Då skrattade han och berättade hur oförskämt jag hade behandlat honom i New York.

De blev förälskade.

Var gravt alkoholiserad

Anita Ekberg var ganska nygift med brittiske filmstjärnan och sångaren Anthony Steel (1920-2001) - lite snabbt kanske, för hon hann aldrig upptäcka att Steel var gravt alkoholiserad, innan hon sa "yes". 1982 kommenterade Anita själv äktenskapet i det svenska tv-programmet "Gäst hos Hagge": "Jag trodde att jag hade gift mig med en karl, men det visade sig att jag hade gift mig med en levande whiskypanna."

De skildes 1959, och Anita kom att tillbringa alltmer tid i Italien:

- Jag älskade omedelbart landet! Jag skaffade en Mercedes 300 cabriolet, och bara körde ut, långt på landet. Till sist började bensinlampan blinka, och jag hade inte sett en mack på länge. Så jag stannade vid en bondgård, knackade på, och blev inbjuden på lunch, och sen hämtade man bensin till bilen. Underbara människor, underbart land.

Anita körde utan körkort, för det hade inte riktigt blivit tid att ta det, hemma i Malmö. Och hon har alltid älskat stora snabba bilar, inga små Fiat - trots att Gianni Agnelli var Fiats ägare och högste chef.

- Enzo Ferrari gjorde en helt egen bil till mig. Och när jag var uppe i Modena för service på bilen så försökte både prins Bernhard av Nederländerna och shahen av Iran att få köpa den! Men då sa Enzo att den här var bara för mig!

1969 hade Fiat köpt huvuddelen av sportbilstillverkaren Ferrari.

Och efter Federico Fellinis film "La dolce vita" (Det ljuva livet) 1960 hade svenska Anita Ekberg blivit La Anita Nazionale, galjonsfigur för nya adoptivhemlandet Italien.

Hemma i Sverige hade Anita fått kritik när hon kom på besök från USA, för då ville hon knappt tala svenska... Hon hånades rejält för sin engelska.

- Men jag gick ju så in för att lära mig det nya språket, efter att jag flyttat till Hollywood 1952!

Gianni Agnelli talade en utmärkt engelska, men han blev också Anitas lurige italiensklärare:

- Vi skulle gå på en stor fin fest tillsammans, så jag frågade vad jag skulle säga, när jag artigt hälsade på de andra gästerna. Gianni sa: "Säg bara va fan culo!"

- Så när vi kom tog jag alla i hand och sa ett glatt "va fan culo!"

- I andra änden av rummet stor Gianni och skrattade rått... För jag hade just gått runt och sagt ungefär "dra åt helvete!" till alla på festen.

"Jag rev nästan ur ögonen på honom"

Paret älskade båtar, båda snabba motorbåtar och segelyachter - Gianni Agnelli hade en stor tävlingsbåt under de här åren, början av 60-talet, som han döpte till La Ultima Dea: Den sista gudinnan. Han hade sina båtar i Anzio söder om Rom, och i Viareggio på Toscanas kust, precis som Anita.

- En gång var vi tolv ombord på min stora motorbåt när jag fick för mig att vi skulle kryssa uppför Tibern, in till Rom. Det väckte sensation, under varje bro använde jag sirenerna för att varna roddare. Men vi kom bara till Isola Tiberina, vid Trastevere, där tog det stopp, det var för lågt vattenstånd, berättar Anita och minns andra bus i sitt långa och vilda, härliga liv.

- Gianni och jag var i båten utanför franska rivieran, jag hade hoppat i långt ute till havs, jag var en utmärkt simmare. Men just den här dagen slog jag nog världsrekord, för han skrek från båten: "Det är en haj bakom dig!"

- Jag nästan rev ögonen ur honom när jag kom upp på båten igen, säger Anita och river i luften med sina ännu långa och vältrimmade naglar.

Och Agnelli använde sitt smeknamn för henne, han sa inte Anita - men det kärleksnamnet vill hon ha kvar, som deras sista hemlighet.

Flera gånger ertappades paret av paparazzi - ett begrepp som lanserades i filmen "Det ljuva livet"! - och "alla" visste om deras långa kärleksrelation, men man skrev inte om det, publicerade sällan bilder. I Rom hade den gifte småbarnspappan Agnelli en ungkarlsvåning på Via Veneto. Men Anita ville köpa en bondgård, och Agnelli letade:

- Vi var ofta ute och körde, tittade på gårdar, men jag hittade aldrig något som jag verkligen ville ha - jag ville ha plats för mycket djur. Så jag fortsatte att hyra olika ställen.

Förblev vänner

Inte förrän på 70-talet hittade Anita villan på Via dell´Aspro i Genzano utanför Rom, i bergen som kallas Castelli Romani, kända för sina friska vita viner. Då gick parets 20-åriga kärlekssaga mot sitt slut, men de förblev vänner: "Kanske vi aldrig egentligen lämnade varandra? Han var en fantastisk man. En italienare av den sort som inte längre finns, den man som en flicka som jag ville möta: intelligent, ironisk, aktiv. Han skojade alltid, men han fick lida mycket. Sista minnet jag har av honom var när han fick telefonbudet att hans son hade tagit livet av sig", avslöjade Anita Ekberg tidigare i italienska Oggi. Edoardo Agnelli dog vid 46, i november 2000.

Under de stormiga men härliga åren med Agnelli hade Anita gift sig med b-skådisen Rik Van Nutter (1929-2005), och bara häromåret upptäckte hon att hon numera är änka! De gifte sig 1963:

- Fråga mig inte varför...

Kanske för att den då 31-åriga Anita Ekberg ville ha barn, det har hon tidigare sagt. Men i dag är hon "glad att jag inte har barn - se på hur världen ser ut!"

Paret höll ihop till 1973: Anita jobbade och Van Nutter var mest dekorativ hemmaman.

- Medan jag var borta på en filminspelning hade han sålt allt jag ägde: bilarna, båtarna, till och med en lastbåt som jag hade köpt! Han länsade mitt bankkonto, och försvann.

Skildes aldrig

Anita Ekberg ansökte om skilsmässa, men Rik Van Nutter var som uppslukad av jorden. Inte förrän efter hans död i West Palm Beach 2005 hittade Anita honom igen - med hjälp av vännen Lars Hectors nätkoll. Inte för att hon hade letat...

Men paret blev aldrig skilda, så nu var Anita överraskande änka - även om Hector hittade en andra Mrs Van Nutter i Florida.

- Han var bigamist! säger Anita och gör den där onämnbara, obscena och typiskt italienska gesten, med handen om överarmen.

- Men som min stora kärlek alltid brukade säga - lugna dig, låt huvudet sluta snurra.

Svek är svek, men glömt är glömt - även om vissa bittra minnen hänger kvar. Vi visar Anita ett strålande reportage från tidningen Se 1958, Anita är på besök hemma i Malmö och en känd svensk fotograf tar de vida berömda bilderna av en barfota Anita i svart fodral, draperande alla sina yppiga 178 centimeter i en soffa - bilderna som inspirerade Fellini, och fick honom att ge Anita huvudrollen i "Det ljuva livet" ett par år senare.

- Jag bjöd ner fotografen och hans fru till min båt, mot löfte att han inte tog några bilder. Men det gjorde han ändå, det var så den ökända bilden när jag har en spruta och injicerar vodka i en apelsin kom ut. Då var det slut på den vänskapen!

"Gav mig sjutton på att lära mig engelska"

I Se-intervjun hänger Anita nya amerikanska gardiner i mammas kök på Östra Fäladsgatan, säger "guvadeäsköntattvahemma", och berättar om de första åren i Hollywood:

"Jag gav mig sjutton på att lära mig engelska. Jag gick på bio varje kväll och satt i fem timmar och såg två filmer och fick undervisning för 50 cent. Det var ungefär vad jag hade råd med. Sen hade jag en liten våning som var betald i förskott, men jag sålde alla möbler och kylskåpet och sov på golvet och hade två klänningar som jag gick på bjudningar med - noga sållade så att dom inte skulle se att jag hade samma klänning men så att jag då och då kunde äta mig mätt och synas med som 'rätta människorna'!"

Sen blev hon ju en stor internationell stjärna, det gick snabbt:

- Och det var jag som gjorde Fellini världsberömd... Min scen i fontänen gjorde honom till en stor regissör. Men så gav han mig också alltid fria händer, att spela som jag själv ville.

Hon är den enda Anita saknar

I dag har hon ingen kontakt med de gamla kollegerna i filmbranschen: Fellini är död sedan 1993.

- Den enda som jag saknar är Monica Vitti, men hon är mycket sjuk och just nu orkar jag inte ta mig till kliniken för att hälsa på henne.

Anita och Lars Hector skojar om två av Anitas konkurrenter om titeln sexigaste filmikon på 60-talet, tre år yngre Sophia Loren, och Gina Lollobrigida, 86. Båda har peruk, hävdar Anita och Lars:

- Det ser ut som om de har spikat fast frisyren, eller klistrat fast håret!

Elakt, men kanske sant? Anitas honungsblonda hårman är sig lik, och hennes hy är strålande, den blå blicken klar och lysande intelligent. Nu fyller hon 82 i september, och hon är samma envisa flicka från Malmö, som hoppas på ett långt liv ännu.

- Morfar blev långt över 90, och han var ute på jakt varje dag, kom aldrig hem utan en kanin. Pappa var hamnmästare och mamma hemmafru, han var från Småland och hon från Skåne - jag vet inte hur de träffades, men de älskade alltid varandra, kunde aldrig hålla händerna från varandra! Mamma dog tyvärr tidigt i cancer, hon var bara lite över 70, och pappa dog av sorg, brustet hjärta, bara några månader senare.

Anita slår armarna om sig själv och beklagar kroppen som sviker:

- Jag är ju en aktiv människa!

Som har sprungit genom livet. Det första lårbensbrottet fick hon medan hon jobbade i trägården, det var hösten 2011. Hon kallade på sina älskade stora hundar som fanns nånstans på den över 10 000 kvadratmeter stora tomten, bland frukt- och olivträden. De kom störtande, välte omkull henne och skadan var skedd. Tre månader på klinik, och senare flera operationer varav en nu måste göras om.

Inbrottet

Under Anita sjukdomstid hade hon inbrott i villan som ligger avsides och högt, med utsikt ner mot havet vid Ostia och ön Ponza. Tjuvarna länsade inte bara villan på smycken och värdesaker, de tände eld inomhus och vandaliserade villan så att den nu är obeboelig. Därför bor Anita i en lånad lägenhet uppe i staden Genzano, och hon får mycket hjälp av Maria som är med i Sverige - Marias familj har jobbat för Anita Ekberg länge. Nu väntar två nya operationer, en i vänster överarm och ännu ett ingrepp i höften.

Hennes gamle vän Lars Hector, Malmöprofil och festfixare, försöker hjälpa Anita så mycket som möjligt: en stödgala i höstas gav en rejäl summa. Anita, kvinnan som hade allt, lever i dag på två små pensioner, men drömmer om att kunna restaurera sin stora villa och flytta in igen. Genom livet har hon varit generös mot så många - som handikappade sångaren Franco Bernoni, son till Anitas hushållerska på 80-talet. Nu behöver hon själv hjälp.

Stjärnglansen har hon kvar.

Innan hon lämnar restaurangen där vi äter lunch kommer en man fram och frågar om han får hälsa? Han är vinhandlare från Florens på affärsbesök i Malmö:

- Jag vill så gärna betyga min respekt, signora Ekberg. Ni har gjort så mycket positivt för bilden av Italien. Och vi är många som gläder oss åt att se er så återhämtad.

Anita tar rörd emot den spontana och uppriktiga hyllningen, den värmer i den svala Malmövåren.

Anita nöjt, auditoriet jublade

Många hade räknat ut La Anita, efter de långa och dyra sjukhusvistelserna. Men i februari dök hon upp på filmfestivalen i Berlin, på egna ben om än med krycka. En sensation! Hon höll ett par timmars hov i en workshop, i ett duggregn av frågor från en yngre filmarpublik - Anita njöt, och auditoriet jublade.

Vid bryggan utanför restaurangen i Malmös Dockan ligger en stor motorbåt, av märket Riva - Anitas märke. Där pysslar Marcel Persson, 38, med sin ögonsten, när han får syn på Anita:

- Kan jag få hälsa? Jag tror att vi gillar samma båtar, i min bok om Riva-båtar finns en fin bild på dig och din Riva!

Marcel Persson och Anita har en lång och initierad diskussion om olika Riva-modellers för- och nackdelar, och till sist ber han om hennes autograf. Han är lika stjärnbländad som vi andra, jag och fotografen - som Anita förresten gärna vill gifta sig med! Efter att Tomas LePrince effektivt och elegant rensat ut hennes hummerhalva.

- Och minns att det är jag som satt Malmö på kartan! hojtar Anita på klockren svenska till avsked.

Stjärnkvaliteten är intakt.

ANITA: "MIN STORA KÄRLEK I 20 ÅR..."

Men vem var han, Anita Ekbergs stora kärlek? Gianni Agnelli, ägare till Fiat, kallad "l'Avvocato" och på många sätt kungen av Italien. Han dog i januari 2003, och först nu - tio år efter hans död - känner sig Anita fri att tala om deras mångåriga kärleksrelation.

Agnelli (1921-2003) var en omsusad kvinnokarl, och gift - men förutom förhållandet till hustrun sedan 1953, den aristokratiska och svala Donna Marella Caracciolo dei Principi di Castagneto, så är kärleken med Anita det längsta i Agnellis liv. Anita och Gianni Agnelli delade passionen för segling i riktigt stora och snabba båtar, liksom för snabba och vackra bilar.

Före sitt giftermål hade Agnelli ett långt förhållande med bland andra Pamela Digby-Churchill, som långt senare blev Bill Clintons ambassadör i Paris, då som Pamela Harriman.

1963 tog Agnelli över familjens företag, bilindustrin Fiat och alla andra delar av imperiet.

Samma år kom nyblivna presidentänkan Jackie Kennedy till Turin, och föreslog Gianni Agnelli rakt av att de skulle gifta sig! Hon fick nobben, och nöjde sig sen med grekiske skeppsredarmiljardären Ari Onassis.

1969 köpte Fiat även Ferrari. Under hans nära 40 år i ledningen för Fiat-gruppen växte man på alla marknader, och etablerade Fiat-fabriker i många andra länder.

Gianni Agnelli har aldrig talat om sina kärlekshistorier, men om Anita Ekberg har han sagt att hon "har glömt" honom - intervjuad i tyska Der Spiegel 1996:

Agnelli: "Alla är en playboy. Alla försöker, en del lyckas, andra inte."

Spiegel: "Och ni lyckades. Anita Ekberg minns gärna sin stora kärlekshistoria med en berömd italiensk industriman. Men hon nämner aldrig hans namn."

Agnelli: "Hon har glömt honom."

Spiegel: "Men kommer ni ihåg?"

Agnelli: "Jag talar ibland med kvinnor, men jag talar aldrig om dem."

TROSOR? VARFÖR DET?

'' Jag har aldrig använt trosor. Inte ens i dag. Och sannerligen inte när vi spelade in scenen från Fontana di Trevi, i Fellinis "Det ljuva livet"!

'' Det är väl ett helt onödigt plagg. Och det tyckte för övrigt även Jackie Kennedy.

Säger alltså Anita Ekberg, som av tidningen Playboy vid sekelskiftet utsågs till en av 1900-talets absolut sexigaste kvinnor.

VÄRK? TA EN FERNET...

'' Mitt bästa recept mot menssmärtor var alltid detta: ett litet glas Fernet Branca, och så snabbt en tesked socker!

'' Det är beskt, men effektivt! säger Anita Ekberg och tar till denna enkla medikament även mot sina smärtor i vänsterarmen i dag.

'' Firman, Fratelli Branca, borde betala mig reklampengar för detta supertips.

Skojar Anita och grimaserar när hon sväljer ner fyra centiliter Fernet efter lunchen.

FRÅN SKÅNETÖS TILL HOLLYWOODDIVA

Föddes i Malmö den 29 september 1931, växte upp i stadsdelen Rostorp i den barnrika familjens vita villa på Östra Fäladsgatan: Anita - nummer sex i syskonskaran - var första dottern av åtta barn hemma hos Ekbergs.

Blev Fröken Malmö och sedan Fröken Sverige 1951.

Var med i Miss Universum-tävlingen i USA , kom bland de första sex och fick ett kontrakt med filmbolaget Universal - 1952 flyttade hon till Hollywood.

Har gjort 64 filmer, mellan 1953 och 2002.

Största rollen är som drömkvinnan Sylvia i Federico Fellinis kultförklarade "La dolce vita" (Det ljuva livet), 1960.

Flyttade på 70-talet till sin stora villa på Via dell´Asprop i Genzano, utanför Rom. Nu är den brandhärjad, vandaliserad och plundrad.

Har brutit båda lårbenshalsarna, och väntar på ännu en operation, går oftast med kryckor eller använder rullstol.

Familj i Sverige: två bröder och en syster. Men framför allt svägerskan Lisbeth, 89, i Höllviken, änka efter Anitas älsklingsbror Jan-Åke - och brorsdottern Christina, och brorsbarnbarnen: söner till Lisbeths och Jan-Åkes äldsta dotter, som avled 1980.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!