Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anita, 76, nära på att luras av fräcka bedragarna: ”Hemskt”

Anita Rickard Berg var nära på att luras av de fräcka bedragarna. Foto: Privat

När de lömska bedragarna hörde av sig till Anita Rickard Berg, 76, på Facebook var hon nära på att gå i fällan.

Hon uppmanades ge 5000 euro, för att få en summa på 60 000 euro. 

Till slut såg hon igenom bluffen – och nu vill hon varna andra.

– De vänder sig till de svaga i samhället, säger hon.

En till synes vänlig kvinna kontaktade pensionären Anita Rickard Berg, 76, via Facebook på måndagen. Kvinnan inledde en konversation och berättade att Anita skulle få en vinst från en bidragsfond, till för fattigpensionärer och ensamstående mammor.

– De vänder sig till de svaga i samhället, de säger att man ska få en dräglig ålderdom. Det låter så fint till att börja med: pengarna ska levereras hem till dörren – och det handlar inte om några småsummor. För att få 60 000 euro i vinst uppmanar de en att betala in 5000 euro för att pengarna ska kunna levereras, säger Anita, som bor i Glemmingebro utanför Ystad.

Anita Rickard Berg hade inte inbetalningssumman till hands och frågade om hon kunde betala in en mindre summa.

– Jag sa att jag ville testa eftersom jag är fattigpensionär, men att det inte fanns någon möjlighet för mig att betala 5000 euro. När de frågade mig hur mycket jag kunde betala svarade jag att jag nog kunde låna ihop 1000 kronor, vilket de godkände.

Kvinnan som kontaktade Anita upplevdes som snäll och inbjudande. Foto: Privat

Skulle få pengarna inom sex timmar

Anita instruerades att skicka pengarna via Western Union.

– Summan skulle sändas till någon som hette Georgia Ann Jeffrey i England. Därefter skulle jag få mina pengar inom sex timmar, vilket betydde att pengarna skulle levereras mitt i natten. Då blev jag fundersam – jag tror inte att man får 60 000 euro mitt i natten bara så där – så jag drog mig ur, säger hon.

– Jag tänkte att det inte kunde stämma, då hade fler hört talas om det. Allting skulle dessutom gå så fort och de sa att jag inte fick berätta någonting om det för någon. Meddelandena var skrivna på knagglig svenska, både från kvinnan och från agenten vid fonden.

Under konversationens gång berättade kvinnan om fördelarna med det misstänkt påhittade erbjudandet. Foto: Privat

Nu vill Anita varna andra eventuella kommande offer. Hon menar att de ingav ett pålitligt intryck och att det kan vara lätt att falla för deras fula knep.

– Jag tycker att det här är hemskt. Det låter så bra och det finns säkert folk som går på det här, de är så förtroendeingivande. Men i själva verket är det bara bluff, det är så lätt att bli blåst.

Har polisanmält händelsen

Namnen som angavs på fonden ska ha varierat mellan ”Grant Fund” och ”Europeiska unioniens bidragsfond”. När Anita Rickard Berg började ana oråd gjorde hon en polisanmälan och berättade det för de misstänkta bedragarna.

– När jag sa att jag hade polisanmält dem tog fond-agenten bort vår konversation, bara meddelandena till och från kvinnan finns kvar. 

Polisen menar att man bör bli misstänksam om en fond kontaktar en, med ett erbjudande om pengar.

– Det finns ingen organisation som söker upp fattigpensionärer och erbjuder pengar. Det är upp till en själv att söka stipendier – därefter görs en prövning av fonden. Om man känner minsta lilla tvekan rörande fondens legitimitet bör man ta bort det eller polisanmäla, säger Stephan Söderholm, presstalesperson för polisen i region syd.

 

LÄS MER: Folke, 70, blåstes av bank ID-bedragarna

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!