Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anhöriga får betala när döda fraktas till Lunds bårhus

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
OBS! Genrebild.Foto: COLOURBOX

Malmöbor som inte dör på sjukhus måste nu föras till bårhuset i Lund, eftersom stora delar av bårhuset i Malmö hålls stängda.

Trots att begravningsbranschen protesterar tvingas anhöriga stå för notan, rapporterar Sydsvenskan.

På grund av en stor ombyggnation på Sus-området i Malmö har bårhuset stängts till viss del, och antalet platser på bårhuset har minskat från 150 till 100. Bårhuset på Sus Malmö har nu bara plats för de som avlider på sjukhuset. 

Men runt hälften av Malmöborna dör inte på sjukhuset, skriver Sydsvenskan. Dessa måste nu därför flyttas till bårhuset i Lund, rapporterar tidningen.

Högre kostnader

Transporten av de döda innebär högre kostnader. 

Etikbolaget i Skåne AB fakturerar 784 kronor för bårhämtning inom Malmö stad. Om hämtning sker utanför kommungränsen tillkommer 9,50 kronor per kilometer plus moms, skriver Sydsvenskan.

Leif Ekvall, vd för Etikbolaget, har skrivit ett brev till Malmö stad.

”Då transporten sker utanför den egna kommunen vilket vare sig anhöriga/dödsboet kan påverka borde Malmö kommun stå för merkostnaden när den avlidne lämnar kommungränsen”, skriver han i brevet, enligt Sydsvenskan.

Etikbolaget är upphandlat för att ta hand om transporter av avlidna Malmöbor som saknar anhöriga, dygnet runt. 

Malmö stad: ”Vi har bestämt oss för att inte ta kostnaden”

När Sydsvenskan frågar Helen Martinsson, som är avdelningschef för särskilt boende på Malmö stads hälsa-, vård- och omsorgsförvaltning, svarar hon:

– Vi har bestämt oss för att inte ta kostnaden. Kostnaden tillfaller dödsboet. Att Region Skåne beslutar att för tillfället inte använda bårhuset i Malmö för externa dödsfall är inget Malmö stad kan rå över.

Det innebär att dödsboet faktureras för merkostnaden, och i förlängningen de anhöriga.