Förre överåklagaren Sven-Erik Alhem. Foto: Tomas LeprinceFörre överåklagaren Sven-Erik Alhem. Foto: Tomas Leprince
Förre överåklagaren Sven-Erik Alhem. Foto: Tomas Leprince
Zenia dödades framför sitt barn. Foto: Stefan LindblomZenia dödades framför sitt barn. Foto: Stefan Lindblom
Zenia dödades framför sitt barn. Foto: Stefan Lindblom

"Anhöriga drabbas hårt och livslångt"

Publicerad

De anhöriga till mordoffer utsätts för ett livslångt lidande som måste bemötas med insikter och stöd av omgivningen, och av myndigheter. Det menar förre överåklagaren Sven-Erik Alhem som under hela sin omfattande yrkeskarriär mött människors reaktioner efter att plötsligt ha drabbats av dödligt våld i sin närhet.

– Jag har den djupaste förståelse för de känslor som Zenias närmaste lever med. Hur snart stunder av glädje grumlas av påminnelsen om det hemska som hänt. Om tankar på brottsoffret, hur deras kära skulle ha reagerat, handlat, utvecklats och inspirerats om hon bara fått vara kvar i livet.

Han vill inte kommentera domen och brottsrubriceringen dråp i stället för yrkade mord utan att noga ta del av förundersökningen och domskälen. Men han konstaterar att rätten med sex års fängelse valt minimilängden i den straffskalan. Och att det kan verka stötande för Zenias familj.

– Det finns ju försvårande omständigheter i fallet, säger han.

– Att dödsmisshandeln skedde inför ögonen på det lilla barnet och att han dumpade kroppen i oljetanken. Det senare skulle kunnat ha öppnat en diskussion om likskändning.

Gärningsmannen har rätt att ljuga

Det faktum att sambon spelade med i oron, deltog i sökandet och hittade på en bakgrundshistoria om byggvaruhus samt var han släppte av Zenia på kvällen är förstås upprörande och förkastligt, men har ingen egentlig juridisk bäring.

– Han har som gärningsman rätten att ljuga, trixa, tiga och spela falskt. Det i sig är inget som påverkar domstolens bedömning av brottet.

Sven-Erik Alhem, som också är förbundsordförande i Brottsofferjouren, tycker det är ytterst angeläget att uppmärksamma det lidande anhöriga till dödade brottsoffer och även trafikoffer utsätts för.

– Hela tillvaron kullkastas, det dyker upp nya outhärdliga känslor. Det kan vara skuld, bitterhet, hämndbegär, apati, isolering. De mest stabila relationer rubbas och riskerar att brytas sönder.

– Det finns många ideella krafter och institutioner att vända sig till, men myndigheterna måste också vara medvetna och vaksamma om hur hårt och livslångt anhöriga drabbas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag