Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Anhöriga drabbas hårt och livslångt"

Förre överåklagaren Sven-Erik Alhem. Foto: Tomas Leprince
Zenia dödades framför sitt barn. Foto: Stefan Lindblom

De anhöriga till mordoffer utsätts för ett livslångt lidande som måste bemötas med insikter och stöd av omgivningen, och av myndigheter. Det menar förre överåklagaren Sven-Erik Alhem som under hela sin omfattande yrkeskarriär mött människors reaktioner efter att plötsligt ha drabbats av dödligt våld i sin närhet.

– Jag har den djupaste förståelse för de känslor som Zenias närmaste lever med. Hur snart stunder av glädje grumlas av påminnelsen om det hemska som hänt. Om tankar på brottsoffret, hur deras kära skulle ha reagerat, handlat, utvecklats och inspirerats om hon bara fått vara kvar i livet.

Han vill inte kommentera domen och brottsrubriceringen dråp i stället för yrkade mord utan att noga ta del av förundersökningen och domskälen. Men han konstaterar att rätten med sex års fängelse valt minimilängden i den straffskalan. Och att det kan verka stötande för Zenias familj.

– Det finns ju försvårande omständigheter i fallet, säger han.

– Att dödsmisshandeln skedde inför ögonen på det lilla barnet och att han dumpade kroppen i oljetanken. Det senare skulle kunnat ha öppnat en diskussion om likskändning.

Gärningsmannen har rätt att ljuga

Det faktum att sambon spelade med i oron, deltog i sökandet och hittade på en bakgrundshistoria om byggvaruhus samt var han släppte av Zenia på kvällen är förstås upprörande och förkastligt, men har ingen egentlig juridisk bäring.

– Han har som gärningsman rätten att ljuga, trixa, tiga och spela falskt. Det i sig är inget som påverkar domstolens bedömning av brottet.

Sven-Erik Alhem, som också är förbundsordförande i Brottsofferjouren, tycker det är ytterst angeläget att uppmärksamma det lidande anhöriga till dödade brottsoffer och även trafikoffer utsätts för.

– Hela tillvaron kullkastas, det dyker upp nya outhärdliga känslor. Det kan vara skuld, bitterhet, hämndbegär, apati, isolering. De mest stabila relationer rubbas och riskerar att brytas sönder.

– Det finns många ideella krafter och institutioner att vända sig till, men myndigheterna måste också vara medvetna och vaksamma om hur hårt och livslångt anhöriga drabbas.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!