Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anhörig till pojkarna sökte asyl i veckan

De två pojkarna blev omhändertagna av ordningsvakter på Malmö central i början av februari i år.
Foto: Skärmdump från Sydsvenskans film
Fallet med de två pojkarna har väckt stora uppmärksamhet.
Foto: Skärmdump från Sydsvenskans film
Pojkarna hade plankat på tåget mot Malmö från det HVB-hem i Skåne där de nyligen placerats.
Foto: Christian Örnberg
Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda barnen, beskrev det som skildras på filmen på vaktingripandet på Malmö central som "barnmisshandel".
Foto: Theresia Bråkenhielm

Pojkarna som omhändertogs brutalt på Malmö central skildes åt av de sociala myndigheterna.

Migrationsverket bekräftar att en anhörig till dem sökte asyl i veckan – och polisen tror sig ha en aning om var bröderna är.

– Vi har lite information som vi kanske kan ge oss en vägledning om var de kan finnas, säger Mats Karlsson, operativ polischef vid Malmöpolisen.

Tre pojkar som uppgett att de är halvsyskon kom nyligen till Malmö från Marocko. De upptäcktes av socialtjänsten och togs hand om i ett av stadens transitboende. Men halvsyskonen separerades från varandra. Detta beslut har fattats av sociala resursförvaltningen i Malmö stad. Migrationsverket skulle ha träffat dem i fredags med då rymde pojkarna från HVB-hemmet i södra Skåne där socialtjänsten placerat de yngsta pojkarna.

Efter det brutala omhändertagandet senare samma dag, fördes de tillbaka till HVB-boendet.

Ville återförenas med sin äldre halvbror

Enligt uppgift har pojkarna rymt för att kunna återförenas med sin äldre halvbror, som är deras enda anknytning i Sverige. Men storebrodern ska enligt uppgift ha bedömts som myndig av socialtjänsten – och av någon anledning inte placerats på samma boende som sina mindre syskon. I måndags skulle de yngsta pojkarna till Migrationsverket i Malmö för att registreras som asylsökande – men rymde på nytt.

Deras storebror fördes till Migrationsverket i veckan.

– Vi har träffat den här killen för några dagar sedan, bekräftar Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Sekretess

Han vill inte uppge ålder eller annan information om personen utan hänvisar till socialtjänsten som omhändertagit honom.

– Migrationsverket har inte skiljt dem åt, säger han.

Hur de tre har placerats efter omhändertagandet av de sociala myndigheterna, känner han inte till.

– Då har man haft omhändertagande av sociala myndigheter, så de frågorna kan bara de svara på. Vårt ansvar i den här processen är att pröva ansökan om uppehållstillstånd,

Socialtjänsten vill inte prata om det enskilda fallet med hänvisning till sekretess.

Sema Soer, enhetschef på social - och resursförvaltningen säger rent generellt att det görs en individuell bedömning i varje fall.

– Det finns inga regler som säger att man ska splittra eller inte splittra. Man ska alltid se till barnets bästa i varje unika situation, säger hon.

Catharina Finne, sektionschef på social- och resursförvaltningen, har inte velat ta emot samtal under dagen. Hon svarar så här på sms:

”Jag har ingen möjlighet att ringa tillbaka. Jag går på sportlovssemester nu. Hänvisar dessutom till socialtjänstsekretessen, sekretesslagen 26 kap 1 paragraf som gör att vi inte kan göra några uttalanden”.

Ska finnas anhörig

Under kvällen fortsatte sökandet efter de två bröderna som efterlysts med anledning att de rymt från HVB-hemmet.

– Vi har lite information som vi kanske kan ge oss en vägledning om var de kan finnas. Det rör sig om ett mindre område som vi jobbar på nu, säger Mats Karlsson, operativ polischef vid Malmöpolisen.

Har det med halvbrodern att göra, uppgifterna som säger att de är på väg till honom?

– Jag kan inte bekräfta mer än att vi håller på att jobba med uppgifterna om att det ska finnas en anhörig. Jag har ingen bekräftelse på vilken relation det rör sig om. Vi har under dagen fått hjälp av vårt grannområde, polisområdet i södra Skåne, och haft kontakt med hemmet igen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!