Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tonåringarna som greps har släppts

Kammaråklagaren: ”Misstankarna är inte avskrivna”
Pernilla Åström är förundersökningsledare i fallet.
Foto: JENS CHRISTIAN
Tre personer skadades allvarligt i skottlossningen på tisdagskvällen.
Foto: JENS CHRISTIAN
Polisen söker fortsatt vittnesuppgifter kring händelsen.
Foto: JENS CHRISTIAN

Anhållandet av de tre tonåringar som greps misstänkta för skottlossningen i Kristianstad har hävts och de kommer att försättas på fri fot.

– Enligt vad som framkommit i utredningen hittills finns inte längre tillräckliga skäl för fortsatt anhållande av någon av de tre misstänkta, säger kammaråklagare Johan Eriksson.

Tre tonåringar, under 18 år men över 15 år, anhölls tidigare i veckan misstänkta för skottlossningen i Kristianstad på tisdagskvällen. Alla tre var skäligen misstänkta, den lägre misstankegraden, för försök till mord på tre personer.

– Utredningen har kommit så pass långt att man måste jobba upp misstankegraden för att kunna fortsätta ha de frihetsberövade. Jag ansåg att det inte finns tillräckliga skäl för det i nuläget, säger säger kammaråklagare Johan Eriksson.

På torsdagen beslutade åklagare att häva anhållandena för samtliga tre personer och försätta dem på fri fot under eftermiddagen. Men personerna är fortfarande misstänkta och det kan komma att förekomma andra misstänkta längre fram i utredningen.

– Man kan inte skriva av dem från utredningen. Varför kan jag i nuläget inte gå in på, säger Johan Eriksson.

”Eftersöker iakttagelser”

De tre personerna som skadades allvarligt i skottlossningen vid Gamlegårdens centrum i Kristianstad var två män, i 20- och 30-årsåldern, samt en kvinna i 60-årsåldern.  

Skjutningen ägde rum mitt på ljusa dagen när många personer befann sig i området. Enligt uppgifter till polisen kom gärningspersonen till platsen med moped och flydde därifrån på samma fordon.

– Vi eftersöker iakttagelser kring händelser, kring personer som kan ha sett personer på moped eller motorcykel i området, sa Erika Wetterlöf, utredare vid polisen, på en pressträff under onsdagen.

Enligt kammaråklagare Johan Eriksson fortsätter polisen att jobba med fallet med oförminskad kraft och det kan komma upp nya misstänkta personer i utredningen.

– Det jobbas för fullt med fallet. Vi har inte låst oss vid en viss personkrets. Nästa vecka kan det komma nya besked.

TV: ”Finns en rädsla för att gå ut” 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!