Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anhållen för branden var misstänkt tidigare

Larmet om branden på lantbruksuniversitetet i Alnarp kom in till räddningstjänsten klockan 04.11 på onsdagsmorgonen.
Foto: Mikael Nilsson

Den 27-årige man som anhållits efter den anlagda branden i Alnarp har även tidigare varit misstänkt för pyromandåd, skriver Sydsvenskan.

Han satt häktad för mordbränder i Lomma 2011 och 2012 men åtalades aldrig.

En anrik gammal träbyggnad förstördes i den anlagda branden inne på lantbruksuniversitets område strax efter klockan 04 under onsdagsmorgonen.

Byggnaden var helt övertänd redan när räddningstjänsten kom fram och kunde inte räddas. Arbetet inriktades på att rädda övriga byggnader från att antändas.

Klockan 05.28 grep polisen en 27-årig man som misstänkt för mordbrand.

”Han blev intressant”

– Vi påträffade mannen i Lund och vi tyckte att han blev intressant i samband med det som hade hänt, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson.

Under dagen meddelade polisen att mannen hade anhållits som på sannolika skäl misstänkt för mordbrand.

Nu erfar alltså Sydsvenskan att den anhållne mannen 2012 satt häktad som misstänkt för fyra anlagda bränder i Lomma.

Han hade synts vid brandplatserna och uppträtt på ett sätt som väckte misstankar. Men han nekade till brott och försattes på fri fot.

Bränderna upphörde

Enligt Sydsvenskan upphörde serien av anlagda bränder när mannen hade suttit häktad.

Ewa-Gun Westford ville på onsdagen inte säga om 27-åringen även tros ha någon koppling till de andra anlagda bränder som drabbat Lund på senare tid.

– Det är alldeles för tidigt för att säga om det finns en koppling. Vi utreder var och en brand för sig. Just nu så koncentrerar vi oss på branden, vi har inte möjlighet ännu att ta oss till brandplatsen för teknisk undersökning, säger Ewa-Gun Westford.

Till följd av de anlagda bränderna på tolv skolor i Lund på senare tid har polisen inlett operation ”Gnistan”. Polisen får extra resurser för att utreda de misstänkta mordbränderna.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!