Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Angelika, 38, tävlar om att koka godast gröt i världen

God gröt.Foto: privat

Gröt är mer än bara gröt – i alla fall om du frågar Angelika Öberg, 38, från Ronneby.

Nästa vecka tävlar hon för Sverige i VM i grötkokning.

– Jag har drömt mycket om gröt, säger hon.

Redan i maj i år vann Angelika Öberg, 38, från Ronneby den prestigefyllda tävlingen SM i grötkokning.

Utnämningen innebar inte bara att hon knäppte nio andra tävlanden på näsan och vann, trots att det var allra första gången hon ställde upp i tävlingen. Det innebar också att hon fick en biljett till VM i Skottland.

Nästa helg är det dags.

– Jag åker dit med spänning. Det ska bli ett äventyr, det blir jag och min sambo som åker och gör det till en långhelg, säger Angelika Öberg.

Angelika ÖbergFoto: Privat

Började under graviditeten

Hon har förberett allt in i minsta detalj. Från förklädet med den svenska flaggan som hon ska ha på sig till receptet för tävlingsgröten som hon var tvungen att skicka in redan för tre veckor sedan. Receptet måste hon sedan följa nitiskt.

– Jag känner mig redo med allt. Nu är det mest mentalt man förbereder sig, säger hon.

Men att hon skulle bli en av världens bästa på att koka gröt har inte varit någon självklarhet.

Det började först när hon blev gravid med sonen Matheo för ungefär tre år sedan.

– Då fick jag sådant sug efter gröt. Det blev gröt ibland tre gånger om dagen. Numera äter jag gröt ungefär varannan dag, och jag varierar mellan olika sorter.

– Jag har alltid tyckt om risgrynsgröt och mannagrynsgröt. Min mamma brukade göra det när jag var liten, jag tycker det är mysigt och gott. Men det var först när jag blev gravid som intresset tog fart och jag började experimentera mer.

Tävlar i två klasser

Under VM tävlar deltagarna i två kategorier. Traditionell klass, där man bara får använda ingredienserna havrekross, vatten och salt, samt specialklass, där man får komponera sin egen gröt på havrekross, vilket även Sveriges Radio P4 Blekinge tog upp i sin intervju med Angelika Öberg.

Måltiden bedöms sedan av domare som kommer att avgöra vem som kokar godast gröt.

– Jag har funderat mycket hur jag ska göra. Jag har drömt mycket om gröt. Min ambition är att vinna i båda grenarna, säger hon.

Vad definierar en god gröt?

– Den ska vara lagad på mycket kärlek. Den ska vara fin i konsistensen och lukta gott. Sedan är det viktigt att man ger den tid att koka, jag brukar nästan ångkoka den så att man håller grynen fina och hela.