Ängelholmsföretag köpte vaccin-hästkött

Ett företag i Ängelholm har importerat kött, som använts i framställningen av vaccin, och sålt vidare det till svenska handlare.

Livsmedelsverket har fått besked om att 2,9 ton hästkött, som använts i framställningen av vaccin, sålts till den svenska marknaden.

Ett företag i Ängelholms kommun som importerar kött och säljer vidare till svenska handlare, fanns med på listan över köpare.

– Företaget måste nu spåra köttet och berätta vart det tagit vägen, säger Jan Sjögren vid livsmedelsverket till Expressen.

I mitten av december visade det sig att hästkött, som använts i forskning för att ta fram nya vacciner mot rabies och stelkramp, har sålts vidare illegalt och genom bedrägerier nått livsmedelshandeln i Europa.

I går kväll fick också Svenska livsmedelsverket larm från belgiska myndigheter att nästan tre ton av det illegala hästköttet sålts till den svenska marknaden.

Företaget fanns med på listan

Ett företag i Ängelholms kommun som importerar kött och säljer vidare till svenska handlare, fanns med på listan över köpare.

– Vi har anmält till Ängelholms kommun att just det här företaget finns med bland leverantörerna. Företaget måste nu utreda var köttet kommer ifrån och vart det har levererats, säger Jan Sjögren vid livsmedelsverket.

Men Karin Valtinat, miljöchef i kommunen, säger att det inte finns något företag med det namnet i deras register.

– Vi kommer att undersöka det närmare på måndag, säger hon till TT.

"Kan finnas i ett fryshus"

Enligt de belgiska myndigheterna ska köttet ha sålts redan i februari och mars i år - vilket innebär att köttet redan kan vara uppätet och då blir det svårt att spåra dess innehåll.

– Den risken finns. Vi vill veta om rester av veterinärmedicinska preparat finns i köttet. Har vi tur så kan det finnas kvar frysta partier i något fryshus, säger Jan Sjögren.

Hur farligt är detta?

– Jag vill betona att det inte är något akut än och enligt franska myndigheter innebär det ingen hälsorisk att äta köttet.

Hur ser du på det som inträffat?

– Jag är glad att det har upptäckts men det här ska inte komma ut på marknaden från första början.

Hur går ni vidare?

– Vi kommer ha kontakt med företaget under veckan och jag räknar med att de återrapporterar inom 48 timmar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!