Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Andreas upptäckte inbrottet på Facebook – liga sprängd

Här går en av inbrottstjuvarna i Hans Bengtssons bostad.Foto: Polisen
Tjuvarna avbröts av en granne – och fick inte med sig alla smycken från Hans Bengtssons bostad.Foto: Privat
Männen körde en utlandsregistrerad taxi.Foto: Polisen
Andreas Lagrelius är en av de drabbade. Foto: Privat
Skor i inbrottstjuvarnas stuga. Inför varje inbrott bytte de skor, för att göra det svårare att spåra dem. Foto: Polisen

Den östeuropeiska ligan åkte från stad till stad under sin inbrottsturné. 

Sista stoppet blev hos Hans Bengtsson och hans fru Birgitta Flink Bengtsson.

– De bröt loss övervakningskameran på nedervåningen, men de fastnade på kameran på ovanvåningen, säger Hans Bengtsson.   

Efter att ha kommit till Sverige den 21 december förra året körde männen runt i landet i en utlandsregistrerad taxi. 

Redan samma dag utförde de sitt första inbrott, enligt åklagarens misstankar. Inbrottet skedde i Linköping och tjuvarna fick med sig smycken och kontanter.

Inbrottet är bara ett i raden som trion är misstänkta och åtalade för. I tingsrätten i Växjö har männens inbrottsturné rullats upp. 

Inbrottstjuvarna lämnade spår efter sig – bland annat skoavtryck. Foto: Polisen

Bas i Jönköping

Inbrottstjuvarnas primära mål tycks ha varit att komma över smycken och kontanter. Under bara fem dagar misstänks de för att ha brutit sig in i åtta hem. 

Under sin vistelse i Sverige utgick de från en stuga i Jönköping. Därifrån tog de sig till Motala, Linköping, Växjö och Arboga för att ta sig in i bostäder.

Andreas Lagrelius från Växjö upptäckte han fått inbrott via Facebook. 

– Jag firade jul med barnen och min flickvän på juldagen, när vi flyttades oss till soffan för att öppna klappar gick jag in på Facebook, polisen hade där en efterlysning om stöldgods. Då såg jag ett linne, och tänkte att det var ett jäkla sammanträffade, för jag har ett likadant, säger han. 

– Sen kom det upp ännu mer kläder, klockor, min flickväns klocka. Då föll polletten ner, och jag började ana att haft inbrott. 

En av klockarna som stals vid något av inbrotten. Foto: Polisen

Så togs tjuvarna

Tjuvarnas stöldturné nådde inte sitt slut förrän de gjort inbrott hos familjen Bengtsson i Växjö. 

Hans Bengtsson berättar om hur de fick ett larmsamtal när de var på väg hem efter julfirandet uppåt landet.  

– Alla porslinsproppar i källare var sönderrivna och slängda på golvet, de vände upp och ner på varenda låda och de krossade en glasskål med smycken, som de tog med sig. Allt det här på sju minuter, säger Hans Bengtsson. 

Familjen har övervakningskameror inomhus som är kopplat till larmet. Den första av två kameror sitter på nedervåningen – den lyckades inbrottstjuvarna undkomma.

– De gick med en jacka framför sig mot den och rev ner den. Men de fastnade på kameran på ovanvåningen. Eftersom det var mörkt i bostaden ser man bara att det är en människa, det går inte att identifiera någon, säger Hans Bengtsson.

Birgitta Flink Bengtsson och Hans Bengtsson.Foto: Privat

Gömde smycken i polisbil

I stället identifierades tjuven en stund senare. 

En granne till paret uppmärksammade att något var fel – och gick över till bostaden. Då såg grannen hur männen försvann från byggnaden. Han följde efter, och kunde ge ett bra signalement till polisen.

Smyckena som stals från familjen Bengtssons hem hittades senare mellan sätena i polisbilen. 

– Känslorna pendlar mellan ilska och sorg. Man känner sig utsatt. Min fru vågar inte längre sova ensam, så om jag ska bort måste vi lösa så att någon annan kommer, säger han.

– Det är känslan av otrygghet.

Både Andreas Lagrelius och Hans Bengtsson vittnar om hur de sökte ögonkontakt med inbrottstjuvarna under rättegången i Växjö tingrätt – men att männen tittade ner i bordet.

– Det som varit det jobbigaste är tryggheten, man känner sig kränkt. Min lägenhet är liksom min borg, de som får komma in där bjuder jag in. De har varit i alla rum och dragit ut saker, det är det jobbiga, säger Andreas Lagrelius. 

Kriminellt belastad

Nu har rättegången mot de tre män avslutats. De är misstänkta för åtta inbrott och två fall av häleri. 

Samtliga nekar till brott. De uppger att de var i Sverige för att söka jobb.

En av inbrottstjuvarna – en 40-årig man – greps i Örebro den sjätte februari. Enligt Smålandsposten är han hård kriminellt belastad. Enligt uppgifter till tidningen har han dömts till långa fängelsestraff i Litauen för bland annat bedrägeri och huliganism. 

Han är också häktad i sin frånvaro för brott i Litauen. När han sätts på fri fot eller avtjänat ett eventuellt straff ska han omedelbart häktas på nytt för att överlämnas till Litauen där en ny rättegång väntar, enligt Smålandsposten. 

Åklagaren yrkar på att männen ska utvisas till Litauen.

 

Inbrottstjuvarna riktade in sig på smycken. Foto: Polisen
Örhänge som stals.Foto: Polisen
Foto: Polisen