Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Andreas hittade ett rakblad i köttfärsen

Andreas fiskade upp rakbladet ur köttfärssåsen.Foto: Privat
Han diskade rakbladet.Foto: Privat
Resten av färsen hade han frusit in. Nu ska han lämna över allt till Hyllinge Cash. Foto: Privat
"Tänk om man hade fått det sattyget i halsen. Jag tackar min lyckliga stjärna att jag upptäckte det", säger Andreas Vårstad som fick ett rakblad i köttfärsen.Foto: Privat
Fönsterskrapan med rakblad säljs för några tior på byggvaruhusen. Bladet är löst och ser exakt ut som det Andreas hittade i maten.Foto: CLAES CARLSON

När Andreas Vårstad och hans flickvän i Helsingborg skulle göra gratäng på köttfärssås hittade de ett rakblad i grytan.

– Tänk om man hade fått det sattyget i halsen. Jag tackar min lyckliga stjärna att jag upptäckte det, säger han.

Ledningen för butiken Hyllinge Cash ser oerhört allvarligt på händelsen och drog på söndagen tillbaka allt butiksförpackat kött från försäljning. Butiken ska också göra en polisanmälan.

Andreas och hans flickvän Arleta var på Hyllinge Cash utanför Helsingborg i onsdags och handlade, bland annat köttfärs. Andreas frös halva paketet och gjorde sås på resten. Båda åt av maten den dagen.

Under lördagen bestämde Andreas sig för att göra en gratäng på den överblivna köttfärssåsen. Han skivade potatis och la upp i en eldfast form och tog sedan fram karotten med sås från kylen och värmde upp innehållet.

Arleta var med honom ute i köket.

– Jag började sleva upp såsen och då såg jag någonting i skopan. Det kändes otäckt att hitta ett rakblad, säger Andreas.

– Min uppfattning är att någon utomstående måste ha placerat rakbladet i förpackningen. Jag kollade paketet i frysen men kunde inte se något hål i plasten som inte skulle vara där. Och inte i frigolittråget heller. Men jag hade ju själv rivit upp förpackningen.

Bladet ser tydligt ut att komma från en fönsterskrapa av en vanlig modell som säljs för ett par tior på byggvaruhus och liknande. På sådana är bladets ena egg – som stoppas in i själva skrapan – skyddad av ett tunt metallhölje. Just så är det på bladet Andreas hittade.

Blandfärsen som han köpte är enligt etiketten på förpackningen gjord på köttråvara från Polen eller Tyskland. Men köttet har malts och packats hos Hyllinge Cash på tisdagen, dagen innan färsen såldes.

Andreas Vårstad har lovat att ta med sig rakbladet och den överblivna färsen och lämna över det till ansvariga i butiken.

– Jag har ingen dålig uppfattning om Hyllinge Cash utan det råkade vara deras paket som innehöll rakbladet, säger han.

– Jag är bara glad att jag upptäckte det och att inte jag eller min tjej fick det i halsen för det kunde ha slutat illa.

Mikael Lagerwall som är informationschef hos Hyllinge Cash säger att företaget omedelbart inledde en undersökning efter larmet från Andreas och att allt butiksförpackat togs bort från hyllorna och kontrollerades.

Ingen av de förpackningarna innehöll något främmande föremål.

– Kött är en superviktig produkt för oss, säger Mikael Lagerwall.

– Vi har oerhört strikta regler för hur vi får hantera kött. Det görs av ett speciellt gäng i speciella utrymmen, det finns massor av regler som omgärdar det här. Om någon inte agerar enligt riktlinjerna är det grund för uppsägning.

Butiksledningen har redan konstaterat att Hyllinge Cash själva inte säljer den typ av rakblad som hittades i köttfärsen. Det är inte ens tillåtet att använda rakblad på köttavdelingen – när någon ska öppna emballage där används kniv.

– Den person som packade köttfärs i butiken i tisdags är en uppskattad medarbetare sedan flera år. Butikschefen har talat med honom och uppfattar att medarbetaren är trovärdig när han säger sig vara ovetande om det inträffade, säger Mikael Lagerwall.

– Vi ska samla all personal för att informera om det inträffade, var vi står nu och hur vi går vidare. Det finns inget som tyder på att rakbladet hamnat i färsen genom vår försorg. Så vår säkerhetschef kommer att göra en polisanmälan.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter - där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​