Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Andreas, 30, dog av överdos – familjen kritiserar polisen

Mamma Maria Langsjö tillsammans med sonen Andreas, 30. Foto: PRIVAT
Familjen vill väcka debatt efter sonens överdos. Foto: PRIVAT

Andreas, 30 hade hela livet framför sig och såg fram emot att snart bli pappa. 

Samtidigt brottades han sedan år tillbaka med ett starkt drogberoende. Han hann aldrig se sitt barn födas innan han avled i en överdos. 

Nu riktar hans familj kritik mot polisens insatser.

– Det går inte bara att prata om detta, man måste göra något också, säger hans mamma  Maria Langsjö.

Under 2018 skulle Sölvesborgsbon Andreas, 30, både gifta sig och bli pappa till sitt första barn. Men han fick aldrig uppleva det nya året. Den 30 november dog han av en överdos. Efter år av narkotikaberoende hade det till slut lett till hans död. 

Nu riktar Andreas familj kritik mot polisen och samhällets hantering av missbrukare, vilket även Sydöstran skrivit om.

– Vi vill väcka debatt så att man måste ändra lagarna. Det finns för lite kunskap om detta, säger Maria Langsjö. 

Andreas hade varit och jobbat samma dag som han dog av en överdos. Han beskrivs ha varit av en skötsam man som försörjde sitt drogmissbruk genom att arbeta.

– Oftast målas narkomaner ut som utslagna människor men det är inte sanningen. Andreas jobbade och kom från en bra och skötsam familj. Hans beroende var bara för svårt och det fanns ingen hjälp att få, säger Maria Langsjö.

Flera gånger hade han försökt få hjälp med sitt beroende utan resultat. 

– När Andreas hade varit inlagt på ett behandlingshem i 6 månader och kom ut sa han att det fanns mer droger på insidan än utsidan, säger Maria Langsjö.

"Polisen borde utrett mer"

Familjen tycker att polisen borde ha utrett sonens död och att den skulle fått brottsrubriceringen vållande till annans död. De tycker att personen som sålde drogerna till Andreas borde ställts till svars och förhörts.

– Jag vill inte ursäkta min son. Han var narkoman och samhället kan säga att min son valde att ta droger, det vet jag. Men om det inte finns någonstans att köpa så kan man inte handla. Det är som att det är okej att det finns narkotikahandel trots att folk dör hela tiden av narkotika. Polisen vet var langarna finns och var de bor. Ingen stoppar dem, säger Maria Langsjö.

Polisen bekräftar att det pågår en utredning kring händelsen. Det handlar dock bara om narkotikabrott i form av försäljning. Det finns ingen misstanke om att någon bragt Andreas om livet. 

I slutet av december begravdes Andreas. Han blev 30 år. Foto: PRIVAT

Det är svårt att få narkotikaärende till vållande av annans död. Lagen sätter narkomanen själv som ansvarig för att ha tagit drogen. Däremot kan det gå om man man kan bevisa att säljaren inte berättat att det rört sig om en väldigt hög koncentration av drogen, och att koncentrationen senare varit dödsorsaken.

– Det är dock ofta svårt att bevis eftersom personen som kan berätta att den inte varnades om koncentrationen är död, säger Anders Svensson, utredare av dödsfall och grova brott vid polisen i Kristianstad till Sydöstran.

Trots att vintern varit tuff för familjen och ämnet är tabubelagt vill de ändå dela sin historia. 

– Vad vi önskar är att polisen ska rensa gatorna från droger, säger mamman och fortsätter:

– Vi vill även väcka debatt så att man måste ändra lagarna. Nu skriver läkarna ut narkotikaklassade preparat som mediciner. Det finns väldigt många narkomaner som har droger utskrivet via recept och säljer vidare. Det är en ond cirkel, någonstans måste man sluta den. Det hade varit bättre om narkomaner som får preparat utskrivet bara kunde hämta sin dagliga dos. Det minskar risken för försäljning, säger Maria Langsjö.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!