Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Andréas, 26, träffades av järnkätting i huvudet

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Andréas Svensson, 26, fick järnkätting i huvudet vid en arbetsplatsolycka. Vid olyckan fick han allvarliga skallskador och vårdas nu på neurokirurgen på Lunds universitetssjukhus.Foto: Privat
Andréas Svensson arbetade med underhåll av tågräls.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Simon Svensson och resten av familjen väntar spänt på besked att Andréas ska vakna till.Foto: Privat

Andréas Svensson, 26, hann knappt påbörja sitt kvällspass vid tågrälsen – innan han träffades i huvudet av en tung kätting, tuppade av och fördes till sjukhus.

Nu är han ansluten till en respirator, med allvarliga skallskador. 

– Det är en mardröm, säger Andréas bror, Simon.

Att jobba kväll vid den svenska järnvägen är inget nytt – så snart tågen slutar gå åker verktyg och maskiner fram, som ska se till att rälsen förblir i så bra skick som möjligt.

Andréas Svensson har själv arbetat som röjare med spårunderhåll i cirka fyra år. 

Måndagskvällens arbetspass hann däremot knappt starta innan olyckan var framme. Andréas skulle hjälpa en kollega att smörja ett aggregat när den tunga grävmaskinen plötsligt startade. 

Kättingar började röra på sig – en av dem träffade Andréas rakt i huvudet.

– Till en början fick jag veta att det var en rejäl hjärnskakning som han åkt på. Men när jag kom till sjukhuset förklarade de att det inte var en hjärnskakning, utan en krossad skalle, säger säger Simon Svensson, Andréas bror. 

Andréas fördes först till sjukhuset i Växjö. Men ganska snabbt behövdes mer avancerad vård, och då blev han förd till universitetssjukhuset i Lund.

Avbrutit allt arbete

– Det är en riktigt allvarlig olycka. Han ligger nedsövd i en respirator, säger Simon Svensson, men tillägger snabbt:

– Kirurgen som opererat sa i alla fall att chansen att han överlever är god och det är ingen livsfara. Det kan ändras snabbt, men just nu är riskerna ganska små.

Ökning av antalet arbetsplatsolyckor

Under förra året anmäldes cirka 34 700 arbetsolyckor med sjukfrånvaro bland arbetstagare och egenföretagare. Det är en ökning med 1 500 anmälningar jämfört med 2018. Ökningen avser både kvinnor och män men är något större bland kvinnorna. 

Antalet anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro var fler bland män än kvinnor, cirka 19 900 respektive 14 900 anmälningar. 

Per 1 000 sysselsatta män anmäldes under 2019 cirka 7,7 arbetsolyckor som medfört sjukfrånvaro under minst en dag. Motsvarande antal per 1 000 sysselsatta kvinnor var 6,3.

Källa: Arbetsmiljöverket

Underhåll och drift av den tusen mil långa svenska järnvägen sköts i huvudsak av Trafikverket.

Just i Lessebo sköts arbetet lokalt av bland annat KSG Spårteknik, som arbetat kring järnvägen i över 30 år. 

Ett arbete som står still efter måndagskvällens olycka.

– Det får ta den tid det tar att utreda maskinen. Arbetet kommer att stå stilla i åtminstone en vecka, kanske två, säger Lars Storm, KSG Spårtekniks ägare.

– Sedan känner vi en respekt för han som skadat sig också. Man tar inte bara dit en ny och kör vidare. Det hade varit lite respektlöst.

Lars Storm berättar att olyckan är anmäld till Arbetsmiljöverket och att den aktuella grävmaskinen ska undersökas av polisen.

”Vet inte mycket ännu” 

Men Simon Svensson är kritisk mot arbetsgivaren. Han menar att säkerheten har brustit i samband med olyckan – Andréas arbetar nämligen som markröjare och ska varken smörja aggregat eller röra sig i närheten av de flera ton tunga grävmaskinerna. 

– Även om han vill hjälpa till så får han inte göra det. Säkerheten ska gå före, säger Simon.

Att rutinerna brustit medger Lars Storm. Han berättar att han först blev förvånad när han hörde talas om olyckan, eftersom aggregatunderhållet ska utföras av en ensam person.

– Det vi har gjort nu är att vi har sagt att man inte får vara mer än en när man ska serva aggregaten, säger Lars Storm. 

Samtidigt väntar ett antal ovissa dygn framöver, för Andréas Svensson och hans familj.

Andréas kommer fortsätta vara ansluten till respiratorn i ytterligare ett antal dagar – minst över helgen, tror Simon. 

– Vi vet inte vilka bestående men han riskerar att få. De säger att hjärnan har klarat sig ganska bra, han har några mindre blödningar. Men de vet inte så mycket innan han vaknat upp, säger Simon. 

TV: Bilderna visar den omfattande översvämningen i Ljungby

Från sitt köksfönster såg Jennifer Fredhage gatan förvandlas till en sjö under det massiva skyfallet i Ljungby på måndagen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!