Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

André fick vargen på bild: "Den verkade inte alls rädd"

Bilden togs på ett litet, oskördat fält strax norr om Vik utanför Simrishamn. "Det är en litet fält vid vårt hus som är så grönt just nu", säger grannen Mateusz Fabis.
Foto: ANDRE SCHÖNMEYR/Rawphotos.se
Fältet dagen efter vargmötet. Inga spår syns efter vargen som vandrat vidare.
Foto: Anders Grönlund
André Schönmeyr.
Foto: PRIVAT

Rena rama vargfebern råder i sydöstra Skåne.

– Den lunkade förbi i rätt lugn takt och sprang sen kanske tio meter från min bil, säger naturfotografen André Schönmeyr, 26, som fångade vargen på bild.

Det lurviga rovdjuret vandrade tidigare i veckan förbi Hörby och Tomelilla. På lördagsmorgonen lunkade den runt i centrala Simrishamn.

Under lördagen sågs vargen av flera boende i Rörum, strax norr om Vik utanför Simrishamn. Bland annat på ett oskördat fält vid 13-tiden.

– Det är en litet fält vid vårt hus som är så grönt just nu. Vi har hund och vi vågade i dag inte gå för långt med den för vi hörde att vargen hade setts på vägen i byn, säger grannen Mateusz Fabis, som har sett bilden på vargen.

"Tittade rakt in i kameran"

André Schönmeyr, som tog bilden, berättar att han såg vargen ute på fältet.

– Jag var på väg ut till ett annat ställe där jag skulle fotografera när jag såg vargen ute på ett fält så jag stannade bilen. Den verkade inte alls rädd. Jag fick en annan bild som var lite mer suddig där den tittade rakt in i kameran. Jag har sett den på vanliga mobilbilder på Facebook men nu fick man äntligen se den i verkligheten, säger han. 

Det var första gången han såg en varg – och det var med blandade känslor.

– Jag kände dels en glädje över att se den men samtidigt känner jag med vargen också. Normalt sett är de ju flockdjur och att det är en ensamvarg kan inte vara så bra så jag känner med den och tycker synd om den.

"En vandringsvarg"

Enligt Tom Espgård på länsstyrelsen i Skåne har vargen troligtvis vandrat in från norr.

– Det här är troligtvis en vandringsvarg som kommit norrifrån. Troligtvis är det en hane, men det är inget vi riktigt vet än, som letar efter en vargtik. Den kanske stannar i området i några veckor och det troliga är att den sen vandrar upp igen. Den kommer inte svälta ihjäl direkt. Det finns mycket vilt, sa han på fredagen. 


Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.