Anders Ygeman om skjutningen i Malmö

Anders Ygeman.
Foto: Sven Lindwall
Ygeman kommer att kalla Dan Eliasson till ett möte.
Foto: Sven Lindwall

Nästa vecka avgörs rikspolischefens öde på ett krismöte med inrikesminister Anders Ygeman.

– Jag vill ha en utförlig resultatredovisning för föregående år. Men jag vill också att han presenterar sin plan för att vända utvecklingen för svensk polis, säger Ygeman till Expressen.

Samtidigt kommenterar han den nya dödsskjutningen i Rosengård i Malmö.

Under torsdagen svarade Anders Ygeman på en inbjudan från kommunstyrelsen i Malmö. Han ska resa dit för att diskutera otrygghet och poliskris med de ledande politikerna.

Bara några timmar senare miste en 16-årig pojke livet när det på nytt utbröt skottlossning i Malmöstadsdelen Rosengård.

Två mord och flera mordförsök, bara sedan årsskiftet.

I samband med en riksdagsdebatt på fredagsmorgonen kommenterade Anders Ygeman dödsskjutningen i Malmöstadsdelen Rosengård kvällen före.

– De första tankarna går naturligtvis till den drabbade och hans familj. En ung pojke vars liv släcks.


LÄS OCKSÅ: 16-åring död i ny skjutning


Ygeman: "Mycket allvarligt"

Hur allvarlig är situationen i Malmö?

– Den är naturligtvis mycket allvarlig. Vi har haft flera allvarliga våldsdåd och vi har haft alldeles för dåliga utredningsresultat under en tid.

Vad säger du om polisens insatser i Malmö, har de läget under kontroll?

– Läget under kontroll har man nog, men resultaten måste bli betydligt bättre. Rikspolischefen har nu tillsatt en ny tillförordnad chef i Malmö.

Två mord och flera mordförsök sedan årsskiftet. Är det att ha läget under kontroll?

– Det är ju så att brottslighet alltid kommer att finnas i vårt samhälle. Vi har sett motsvarande våldsdåd i Göteborg där polisen har lyckats vända utvecklingen, och satt  många av de ansvariga bakom de här våldsdåden bakom lås och bom. Jag förväntar mig motsvarande utveckling i Malmö.


LÄS OCKSÅ: "Ett allvarligt läge i Malmö"


Anders Ygeman om skjutningarna i Malmö

Din förklaring till att det ser ut som det gör i Malmö?

– Man ligger närmare kontinenten än någon annan svensk stad, och man har därför lättare att få in vapen i Malmö. Man har haft en social utveckling som har varit jobbigt, med hög arbetslöshet, dåliga skolresultatet och växande klyftor. Nu har den sociala utvecklingen börjat vända. Vi har sjunkande arbetslöshet, en vändning i skolresultat och förhoppningsvis också minskade klyftor. Kommunen satsar stora resurser på tryggheten, och nu måste polisen också klara gripa de här gärningsmännen och sätta dem bakom lås och bom. Därför har regeringen både förstärkt de ekonomiska resurserna till polisen men också gett dem nya verktyg.

Kan det vara så att man har en dålig polis i Malmö också?

– De ska naturligtvis utvärderas som alla andra, och hittills har resultaten varit för dåliga. Men jag vet ju att det finns många hårt arbetande polismän som inte vill något hellre än att sätta de här gärningsmännen bakom lås och bom.

Anders Ygeman berättar att han kallat rikspolischef Dan Eliasson till ett möte nästa vecka.

– Jag vill ha en utförlig resultatredovisning för föregående år. Men jag vill också att han presenterar sin plan för att vända utvecklingen för svensk polis.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!