Anders modiga gärning har inte gått Brandskyddsföreningen Kalmar Län förbi. Foto: Privat
Anders modiga gärning har inte gått Brandskyddsföreningen Kalmar Län förbi. Foto: Privat

Anders får pris för hjälteinsats

Publicerad

När lastbilsföraren Anders såg hur det brann i ett hus stannade han bilen – och grep in.

Nu får han pris för sitt mod.

– Jag kunde bara hylla chauffören, säger Per Persson vid räddningstjänsten.

Anders Karlsson var ute och körde med sin lastbil norväst om Nybro, natten 22-23 maj. Plötsligt såg han hur ett hus brann, ett hundratal meter från vägen. Han stannade sin lastbil och sprang mot huset, för att sedan larma SOS.

– Det var några lampor tända så jag sprang dit och slog på dörren. Men jag fick ju slå ett tag eftersom de låg och sov. Men så kom de och öppnade. Jag sa att det brinner och bad dem ringa brandkåren, sa Anders Karlsson vid en tidigare intervju med Kvällsposten.

Branden i huset släcktes - tack vare Anders hjältemanöver. 

LÄS MER: Anders räddade familj ur brinnande villa 

Fick beröm av räddningstjänsten

På plats fick Anders först en pulversläckare som han började bekämpa branden med. Det dämpade lågorna.

– Jag frågade om de hade någon vattenslang och de hade de. Så jag stod och sprutade då tills brandkåren kom.

När brandkåren kom till platsen var branden nästan släckt. Men hade Anders Karlsson inte stannat sin lastbil och varnat familjen hade det kunnat gå mycket illa.

– Han gjorde en fantastisk insats, sa Per Persson vid Nybros räddningstjänst till Barometern då.

Belönas för sitt ingripande

När brandkåren anlände till platsen var branden nämligen nästan släckt. Och nu belönas han för sin insats.

– Jag som räddningsledare kunde bara hylla och tacka chauffören, säger Per Persson, insatsledare vid räddningstjänsten i Nybro, i ett pressmeddelande.

Brandskyddsföreningen i Kalmar har beslutat att tilldela Anders Karlsson hedersbetygelsen "För Rådigt Ingripande". Priset består av ett diplom och en förtjänstplakett och delas ut 20 juni.

Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag