"Det kändes väldigt konstigt. Jag fick lite dåligt samvete", säger Anders Lindkvist. Foto: Privat"Det kändes väldigt konstigt. Jag fick lite dåligt samvete", säger Anders Lindkvist. Foto: Privat
"Det kändes väldigt konstigt. Jag fick lite dåligt samvete", säger Anders Lindkvist.  Foto: Privat
Mormor var populär bland elever och föräldrar i Trelleborg. Foto: PrivatMormor var populär bland elever och föräldrar i Trelleborg. Foto: Privat
Mormor var populär bland elever och föräldrar i Trelleborg. Foto: Privat
Och en okänd man hade alltså lagt blommor på hennes grav sedan hennes död. Foto: PrivatOch en okänd man hade alltså lagt blommor på hennes grav sedan hennes död. Foto: Privat
Och en okänd man hade alltså lagt blommor på hennes grav sedan hennes död. Foto: Privat

Anders, 70, om det oväntade samtalet

Publicerad

När man minst anar så händer det...

Det fick Anders Lindkvist erfara när han blev uppringd av en okänd man – vars ärende handlade om Anders mormor.

– Först trodde jag att det var ett dåligt skämt, säger han.

Men det visade sig i stället vara en väldigt fin historia.

Anders Lindkvist, 70, från Malmö beslöt sig för att säga upp upplåtelsetiden för mormors gravplats för att i stället flytta henne till en minneslund, precis som hans föräldrar.

Och sedan var det väl inget mer med det, tänkte Anders.

Men då kom det minst sagt oväntade samtalet.

– Jag stod inne på en butik i Malmö när jag blev uppringd av en person som, så där lite argt, frågade vart min mormors gravsten hade tagit vägen, säger Anders.

”Vad handlar det här om?” tänkte han.

– Då trodde jag först att det var ett dåligt skämt.

Anders blev lite chockad av samtalet.Foto: Privat

"Mormor var väldigt omtyckt"

Det visade sig dock att mannen i andra änden av luren lagt blommor på Anders mormors grav sedan hon dog – i början av 1970-talet, alltså.

Anledningen?

Han var en tidigare elev till Anders mormor, som var lärarinna i Trelleborg när det begav sig.

– Ja, han berättade att han planterat blommor och lagt buketter där i en herrans många år eftersom han hade haft henne som skolfröken 1952. Jag förklarade att jag var den sista som kände henne, så det fanns ingen anledning att ha kvar gravstenen. Och han nöjde sig med det.

För Anders kom samtalet som en chock.

– Det är otroligt.

Hur kommer det sig att mannen faktiskt tog sig tid att lägga blommor på din mormors grav?

– Min mormor var väldigt omtänksam och en väldigt omtyckt lärare på sin tid. Och det var många som var rätt fattiga på den tiden, och jag vet att hon bland annat betalade examenskläder för de barn som inte hade råd med det själva. Hon kom från relativt fattiga förhållanden själv en gång i tiden.

Blandade känslor

Efter mannens samtal fick Anders sig en tankeställare.

Anders mormor var populär.Foto: Privat

– Det kändes väldigt konstigt. Jag fick lite dåligt samvete för att vi sagt upp arrendet på gravstenen. Hade jag vetat detta hade jag nog låtit gravplatsen vara kvar efter den långvariga trohet och sympati som han visade för mormors lärargärning.

Men lite glad blev Anders också.

Någon tyckte, trots allt, om hans mormor väldigt mycket.

– Ja ja, det är klart, det är klart, visst blir man glad.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag