Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Straffet skärps: Mikaels mördare döms till livstid

Anatoliy Petersson styckmördade sin pappa – med pojkvännen Leonard Höglind.
Efter flera månader erkände Anatoliy Petersson mordet på sin pappa Mikael.
Foto: Polisen/TV4
Leonard Höglinds advokat har hävdat att 23-åringen drevs till att utföra mordet av sin pojkvän.
Foto: Polisen/TV4
Mikael Petersson mördades i Karlskrona. Efter en gigantisk sökoperation hittades hans kropp på den obebodda ön Varö i Karlskrona skärgård.
Foto: Polisen

Anatoliy Petersson, 22, mördade sin pappa Mikael Petersson.

Han genomförde styckmordet tillsammans med sin partner Leonard Höglind, 23.

De två dömdes i tingsrätten men överklagade för att få sina straff mildrade.

Men under tisdagen meddelade hovrätten att man fastställer Anatoliy Peterssons livstidsstraff. 

Även Leonard Höglind döms till livstid.

– Jag är glad att att man gått på min linje. Jag anser att det här är värt livstid, helt klart, säger kammaråklagare Anna Johansson Toresten.

När Mikael Petersson, 57, i mitten av förra sommaren försvann spårlöst i Karlskrona var det ett mysterium. Vänner och kolleger berättade om en mycket snäll man, plikttrogen och i viss mån reserverad, men samtidigt varm och full av humor och skratt.

Han skulle aldrig försvinna utan att säga till.

Bara några dagar efter försvinnandet greps Mikaels son Anatoliy och dennes partner Leonard. I flera månader nekade de till att ha något med försvinnandet att göra, trots att förhörsledarna konfronterade kärleksparet med tung teknisk bevisning.

En bit in på hösten orkade inte Leonard Höglind ljuga längre. Han erkände att de två mördat Mikael, styckat dennes kropp och grävt ner kvarlevorna på en obebodd ö i Karlskrona skärgård.

Några månader senare erkände även Anatoliy Petersson.

Gav uppgifter till polisen

Tingsrätten dömde de två för mord och brott mot griftefriden.

Enligt tingsrättens dom var motivet till mordet till viss del ekonomiskt. Kärleksparet bodde vid tiden för gärningen i Mikael Peterssons lägenhet och Mikael hade berättat för paret att han ville flytta tillbaks – något som hade gjort paret bostadslösa.

Anatoliy Petersson dömdes till livstids fängelse för mordet på sin pappa.

Leonard Höglind, som enligt tingsrätten gett polisen viktiga upplysningar som bland annat ledde till att kvarlevorna hittades, fick ett mildare straff – 18 års fängelse.

De båda dömda och åklagaren överklagade samtliga domen till hovrätten. Kammaråklagare Anna Johansson Toresten yrkade på att de båda skulle straffas med livstids fängelse.

Anatoliy Petersson yrkade genom sin advokat på ett tidsbestämt straff.

Leonard Höglind hade genom sin advokat yrkat på ett lägre straff och hävdat att 23-åringen manipulerades av Anatoliy Petersson till att begå handlingen.

Hårdare bedömning

Klockan 11 under tisdagen meddelade hovrätten sin dom: domen skärps. Anatoliy Peterssons livstidsstraff fastställs och även Leonard Höglind döms till livstid.

– Det var min förhoppning. Jag överklagade avseende straffet den ene av de två fick i tingsrätten, säger kammaråklagare Anna Johansson Toresten.

I sin dom avfärdar hovrätten argumentet att Leonard Höglind skulle ha manipulerats eller styrts av Anatoliy Petersson. Tvärtom konstaterar man att de båda var ”lika motiverade och delaktiga i planeringen samt lika drivande i genomförandet av gärningen”.

Vad gäller de uppgifter Leonard Höglind lämnade under utredningen så konstaterar hovrätten att uppgifterna förvisso var ”av väsentlig betydelse för utredningen”. Samtidigt, skriver rätten i sin dom, hade utredningen troligtvis kunna genomföras framgångsrikt även utan dessa uppgifter.

Hovrätten anser därför inte att kriterierna för en strafflindring är uppföljda och även Leonard Höglind döms därför till livstids fängelse.

Åklagaren: Livstid enda möjliga straffet

Anna Johansson Toresten håller förvisso med om att de uppgifter Leonard Höglind lämnade under utredningen, när han väl erkänt, var viktiga. Men inte avgörande, menar hon.

– Visst han hjälper till att föra utredningen framåt. Man han börjar prata först i sitt nionde förhör, och då hade vi redan en hel del uppgifter.

Avgörande är i stället gärningens allvar, det är ett mycket grovt brott, menar åklagaren. Därför kan inte ett annat straff än livstid komma på fråga.

– Vi har ett straffvärde på livstids fängelse, det är ett väldigt allvarligt brott. Sen även om han har hjälpt till så anser inte jag att strafflindringen kan bli så stor att man kommer ner på ett tidsbestämt straff som 18 år.

– Här delar hovrätten min bedömning, säger Anna Johansson Toresten.

Kvällsposten har varit i kontakt med Leonard Höglind advokat Eric Widner som under tisdagen inte ville kommentera hovrättens dom.

Kvällsposten har utan framgång sökt Anatoliy Peterssons advokat.

Berättar varför han mördade

Berättar om mordet i TV4:s ”Kalla fakta”.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!