Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Amirs semester förstördes – släpptes inte in i Turkiet

Amir Armans semester i Turkiet slutade i en mardröm. Foto: Privat
Flygplatsen Sabiha Gökçen i Istanbul. Foto: Google Maps

Amir Arman, 34, åkte på semester till Turkiet, men kom inte längre än till flygplatsen.

Nu berättar han om skräckdygnet där han blev av med sin mobiltelefon, sitt pass och låstes in i 19 timmar, innan han utvisades ur landet.

– För varje minut och för varje timme som gick blev det bara värre, säger han.

Amir Arman från Kalmar bokade resan till Istanbul för fyra månader sedan, och såg fram emot semestern som skulle vara i tio dagar. 

Tanken var att han skulle möta upp sin flickvän i landet, men han fick aldrig ens lämna flygplatsen. 

Barometern var först med att rapportera om händelsen. När Amir först kom fram till passkontrollen på flygplatsen Sabiha Gökçen i Istanbul ska turkiska civilklädda poliser ha gått fram och börjat ställa kritiska frågor.

– Jag sa att jag är svensk, men då frågade de ”vart kommer du ifrån egentligen?”. Det står i passet att jag är född i Iran, så jag berättade att jag är kurd, säger 34-åringen.

Efter det ska poliserna ha tagit Amirs pass och mobiltelefon. Han hävdar att han därefter fick sitta i ett förhörsrum i två timmar innan han förflyttades till ett fängelserum där han skulle förvaras över natten.

Delade rum med tolv personer

I fängelserummet, som han beskriver som mellan 40 och 50 kvadratmeter stort, satt tolv andra personer som alla delade på en toalett. 

En av dem ska också ha varit svensk medborgare, säger Amir, och en annan ska ha varit en 10-årig pojke som var inspärrad tillsammans med sin pappa.

– Det var inte fräscht någonstans. Jag kunde inte sova när alla andra hade gått och lagt sig. Jag fick aldrig veta varför de höll kvar mig, och jag kunde inte ringa till min mamma eller min flickvän som jag visste var oroliga.

– Jag blev mer och mer stressad över det som pågick, och för varje minut och för varje timme som gick blev det bara värre.

 

LÄS MER: Daniel, 9, kidnappades – får inte komma hem igen

 

Anmäldes försvunnen

Han var inspärrad i 17 timmar innan han fick besked om att han hade blivit utvisad ur landet. Amir satte sig på ett flyg tillbaka till Arlanda, och det var först när han hade landat som han fick tillbaka sitt pass och sin mobiltelefon.

Av svensk polis fick han samtidigt reda på att hans mamma hade anmält honom försvunnen under tiden han var borta.

– Jag fick tårar i ögonen direkt när jag hörde det. Jag vet om att min mamma blir orolig även när jag är i Sverige och inte svarar i telefon, och jag vet att hon varit orolig inför den här resan. Jag fick hjälp med att ringa upp både henne och min syster, de bara grät i telefonen, säger Amir.

Flera liknande fall

Amir berättar att han rest många gånger till Turkiet, men att han aldrig blivit utvisad ur landet på det här sättet förut. Han säger att han fortfarande inte har fått en förklaring till varför han låstes in på flygplatsen, men han tror att det beror det han skrivit i sociala medier.

– De scannade av mina sociala medier, där jag har uttryckt mig kritiskt mot Erdoğan (Turkiets president), plus att jag är kurd, så jag tror att det hade med det att göra, säger han.

Paul Levin, föreståndare för institutionen för Turkietstudier, säger till Barometern att Amirs upplevelse inte är ensam i sitt slag.

– Jag hörde talas om ett liknande fall nyligen. Det var en svensk kvinna och kurd som blev stoppad på flygplatsen i Turkiet. De kollade hennes sociala medier och jag tror hon skickades tillbaka. Men jag kan inga detaljer, säger han.

Expert: ”Skulle vara försiktig”

Amir fick aldrig kontakta med svenska myndigheter under tiden han var inlåst. Buster Mirow, presskommunikatör på utrikesdepartementet, påpekar i Barometern att det strider mot internationella regler.

– Dels ska gränspolisen underrätta den svenska ambassaden och dels ska den som tas i förvar få möjlighet att ringa ett samtal till svenska ambassaden, säger han.

Paul Levin säger vidare att det finns anledning att som kurd avstå från att resa till Turkiet.

– Har man varit aktiv på sociala medier och delat inlägg som kan tolkas som att man är PKK-vänlig innebär det en potentiell risk. Jag skulle vara försiktig, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!