Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Amfetaminleverans föll på ren klantighet

Dessa brott anmäldes mest i södra Sverige förra året.
Polisen stoppade mannen som kört mot rött och hittade tre mystiska kartonger i hyrbilens bagageutrymme. Foto: Polisen

En 30-årig man som i augusti dömdes till fängelse för att han kört 80 kilo amfetamin från Vellinge till Stockholm överklagar till Högsta domstolen.

Brottet utfördes mycket amatörmässigt. Bland annat körde mannen mot rött ljus tre gånger så att polisen stoppade honom för trafikbrott.

Om man transporterar 79,63 kilo amfetamin – värt någonstans runt 13–15 miljoner kronor – är det oklokt att köra mot rött ljus så att polisen ser det.

Varorna hade lämnats över till den 30-åriga mannen av en portugisisk lastbilschaufför på en parkeringsplats i Vellinge. Även där saknades professionalism.

För att de skulle känna igen varandra hade de ett kodord. Först sa chauffören ”Messi” till 30-åringen – och sedan svarade 30-åringen med samma ord.

”Sällsynt dåligt sätt”

”Detta verkar vara ett sällsynt dåligt sätt att försäkra sig om att kartongerna överlämnas till rätt person”, konstaterar Solna tingsrätt.

När polisen stoppat mannens hyrbil i Solna hittades de tre kollina i bagageutrymmet.

Eftersom föraren inte lyckades redogöra trovärdigt för innehållet öppnade polisen dem och hittade knarket.

Utredningen visade att 30-åringen hade använt sin egen telefon under färden och till och med lagt ut bilder på sociala medier från resan.

I kartongerna fanns nästan 80 kilo amfetamin, värt 13–15 miljoner kronor på gatan. Foto: Polisen

Körde och åt kebab

I stället för att leverera lasten till mottagaren hade 30-åringen dessutom kört en extra runda för att äta döner kebab på sitt favoritställe i Sundbyberg.

Han hade bara fått 10 000 kronor för att utföra det ytterst riskabla uppdraget – och då hade han fått betala hyrbilskostnaden själv.

30-åringen har hela tiden hävdat att han inte visste att det var narkotika i kartongerna. 

Men både tingsrätten och Svea hovrätt har dömt honom som skyldig till synnerligen grovt narkotikabrott till fängelse i fem år och tio månader.

Vill ha ny rättegång

Nu begär 30-åringens advokat Thomas Martinsson prövningstillstånd i Högsta domstolen – med hänvisning bland annat till den oproffsiga hanteringen.

Till exempel att han bara fick 10 000 kronor för jobbet.

Det är ”föga troligt att en person skulle ha genomfört den aktuella transporten för en motsvarande ersättning om denne haft en misstanke om lastens innehåll”.

HD uppmärksammas även på att mannen ”använde sin egen telefon under transporten.  Han har lämnat fingeravtryck på i vart fall en av kartongerna han transporterade. Enligt sina egna uppgifter lade han även upp material på sociala medier under färden.”

Har inget att dölja

Ovanpå allt annat blev mannen frisläppt ur häktet av misstag – men inställde sig då frivilligt till ny häktningsförhandling, påpekar Thomas Martinsson.

”Sammantaget ger (hans) beteende under såväl transporten som under utredningen intrycket av att han inte upplevt sig ha något att dölja.”

Ladda ner Kvällspostens app.