Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amerikansk drönare flög in i Karlskrona

En 14 meter lång drönare ska enligt Försvarsmakten ha kränkt svenskt territorium söder om Karlskrona.
Foto: Senior Airman Miranda Moorer

En 14 meter lång drönare ska enligt Försvarsmakten ha kränkt svenskt territorium söder om Karlskrona. Händelsen inträffade 23 februari, rapporterar P4 Blekinge. Det är inte första gången Karlskronas luftrum kränkts av USA.

– Vi måste givetvis agera och anmäla händelsen, säger Mikael Abramsson, presskommunikatör på Försvarsmakten.

Enligt den information som Försvarsmakten delar på sin hemsida varade kränkningen under ett par minuter.

Det handlar om ett amerikanskt statsluftfartyg av typen Global Hawk, ett så kallat strategiskt obemannat luftfartyg (UAV). Den var under förmiddagen 23 februari som den 14 meter långa drönaren flög in på svenskt territorium söder om Karlskrona utan tillstånd.

– Vi går inte in på exakta detaljer, men vi har konstaterat en kränkning, säger Mikael Abramsson, presskommunikatör på Försvarsmakten.

Missförstånd mellan länder

Han menar vidare att ett missförstånd har bidragit till att händelsen uppstod.

– Vi har ett antal kränkningar årligen, många av dem beror på att man inte har det tillstånd som behövs, ett antal kränkningar handlar om att man inte hunnit förnya tillstånd, det är mycket kring pappersexercisen. i det här fallet bygger det på ett missförstånd, säger han.

Han menar att både USA och Ryssland kränker svenskt territorium några gånger per år. Enligt rutin måste händelserna anmälas som brott mot tillträdelseförordningen.

Anmälan om brott

Om händelsen i måndags säger Mikael Abramsson:

– Det är inte en jättegrej för oss, men vi måste givetvis agera och anmäla, och visa att vi har koll på vårt luftrum.

Försvarsmakten lämnade under eftermiddagen den 24 februari över en rapport om händelsen till regeringskansliet. Även utrikesdepartementet får ta del av rapporten. Det är sen upp till regeringen att ta kontakt med den berörda staten.

Det är inte första gången som Karlskrona utsätts för kränkning i luftrummet. Ett ryskt attackplan av typ Su 24 Fencer noterads söder om Karlskrona 14 juni 2013. Ett Gripenplan gick då upp.

42 kränkningar

Sverige har kränkts 42  gånger de senaste fem åren. USA ligger i topp med sju kränkningar följt av Ryssland med sex, rapporterar Dagens Nyheter.

Enligt en granskning som tidningen nyligen gjorde framgick det att flera av stormakternas kränkningar av svenskt territorium de senaste åren tycks handla om nonchalans. Bland annat inträffade en incident 6  april i fjol när ett signalspaningsplan från USA sneddade in över Sverige utan tillstånd.

27 januari samma år ska ett amerikanskt plan ha passerat över sydvästra Sverige under mystiska omständigheter. Vid anrop över radio förnekade planets besättning att det var ett statsluftfartyg. Exakt flygplantyp har inte gått att fastställa av Sverige.

Sedan 1 oktober 2015 har regeringen slagit fast att man ska ha en större öppenhet när Sverige kränkts för att minska spekulationer. Men också för att ge en signal till omvärlden.

Kränkningar av svenskt luftrum senaste två åren:

18 maj 2014: Ett amerikanskt Boeing 767-300 passagerarplan

18 juli 2014: Ett amerikanskt signalspaningsplan av typen RC 135 förföljs av ryskt jaktflyg och flyger in över Gotland och söderut nära Öland.

17 september 2014: Två ryska attackplan av typ Su-24 Fencer söder om Öland, de viker av österut när Gripenplan närmar sig. Svensk diplomatisk protest mot Ryssland följer.

27 januari 2014: Amerikanskt passerar över sydvästra Sverige under mystiska omständigheter. Exakt flygplantyp har inte gått att fastställa av Sverige.

6 april 2015: Ett signalspaningsplan från USA sneddr in över Sverige utan tillstånd. Vänder när det anropas.

26 juni 2015: En amerikansk SH-60B Sea hawk helikopter kränker svenskt territorium när de flyger över södra Östersjön.

23 februari 2016: Drönare med amerikansk flagg kränker svenskt luftrum på grund av missförstånd, söder om Karlskrona.

Källa: DN.se

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!