Ambulanspersonalen gick hem – kunde inte rycka ut

Ambulansen kunde aldrig lämna stationen i Lockarp eftersom en av personalen ombord hade gått hem. OBS. Bilden är tagen vid ett senare tillfälle.
Foto: Fritz Schibli
NU ska händelsen utredas. OBS. Bilden är tagen vid ett senare tillfälle.
Foto: Fritz Schibli

Larmet om det medvetslösa barnet med kramper gick ut som ett prio 1-larm.

Men ambulansen som fick larmet kunde inte rycka ut – eftersom personalen redan hade gått hem trots att arbetspasset inte var slut.

– Det blev en fördröjning på grund av detta, säger Poul Kongstad, regional verksamhetschef vid ambulanssjukvården i Skåne.

Händelsen inträffade tidigare i veckan i Malmö. SOS larmades om ett litet barn som var medvetslöst och krampade. Operatören bedömde att tillståndet var livshotande och larmade ut en ambulans enligt den högsta prioriteringen, prio 1. 

Uppdraget gick till en ambulans som bara några minuter tidigare hade kommit in på stationen i Lockarp i Malmö. Ambulansen är en så kallad dagambulans som är i tjänst 07.30-19.30. Under den tiden är fordonet och personalen redo för alla larm.

Enligt uppgift till Kvällsposten kom larmet in klockan 19.26 på kvällen, fyra minuter innan arbetspasset för dagambulansen är över. En av personalen kvitterade omedelbart larmet till SOS och fick klartecken att åka.

– Men personen kunde inte köra eftersom den andra personalen inte var där, säger en källa.

SOS fick larma annan ambulans

Den saknade kollegan hade redan lämnat arbetsplatsen. Personen som var kvar fick ringa upp SOS och be dem larma ut en annan ambulans.

Uppgifterna om händelsen bekräftas av verksamhetschefen Poul Kongstad.

– Ja, det finns en avvikelserapport som tar upp detta och ansvarig överläkare har börjat undersöka förloppet och avser också att vidta åtgärder för att det inte ska upprepas, säger han.

Region Skåne ska göra en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) efter händelsen.
Foto: Fritz Schibli

Att det ens är möjligt för ambulanspersonal att lämna jobbet innan skiftet är över förklaras med att det handlar om en dagambulans.

– På dygnsambulanser sker det en överlappning mellan besättningarna och man lämnar över hand i hand, man kan inte gå hem förrän man har lämnat över sina sökare. Så är det inte när dagambulansen slutar eftersom ingen tar över förrän nästa morgon.

"Allvarlig händelse"

Händelsen är dels rapporterad internt via en så kallad avvikelserapport men Region Skåne ska också göra en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

– Det handlar ju om att rapportera systemfel, här måste man kanske utreda om även dagambulanser ska ha en avrapportering som är formaliserad så att det här inte kan hända igen, säger Poul Kongstad.

Han beskriver händelsen som allvarlig. Eftersom ambulansen inte kunde åka omedelbart fördröjdes insatsen tills dess att SOS fick tag i en annan, tillgänglig ambulans som larmades ut.

– Vi tror att tredje man har utsatts för en ökad risk till följd av detta. Därför är det viktigt att utreda vad som har hänt och vad man kan göra för att det inte ska hända igen. Men det är viktigt att säga att personen som inte var på plats inte gjorde det av uppsåt, det var ett misstag och personen är mycket ledsen för det. 

Det är oklart hur tillståndet är för barnet som behövde hjälp.


Läs fler nyheter och reportage i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!