Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ambulanspersonalens larm: Smutsigt och nerkissat golv

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ett äldreboende i Kalmar län får skarp kritik från IVO efter att ambulanspersonal anmält missförhållanden, rapporterar SVT Nyheter Kalmar. 

Boendet ska bland annat ha varit smutsigt och luktat av urin. 

– Det är en oerhört otrygg miljö, säger Lars Rahm, enhetschef på Ivo.

På äldreboendet i Kronobergs län bor äldre 26 personer i behov av särskilt stöd. 

 ”Patientens opiater är uppdragna i sprutor som saknar etiketter. Det är smutsigt, nedkissade golv, slitet”, skriver ambulanspersonalen i Tingsryd bland annat i sin anmälan. 

De har vid flera tillfällen reagerat på missförhållanden på boendet. 

– Vi fattar misstanke om att det inte bedrivs en god vård, för det är stökigt, smutsigt och brist på personal, säger en ambulanssjuksköterska till SVT Nyheter Småland.

Nu får äldreboendet stark kritik av IVO. Detta efter att man gjort en inspektion med anledning av ambulanspersonalens anmälan. 

Sexuella övergrepp oanmälda 

Ivo beskriver i rapporten bland annat att boendet luktar av urin, att går ut barfota i minusgrader, och att sexuella övergrepp mellan de boende inte anmäls till vare sig Ivo eller polisen. 

Förutom ambulanspersonalens anmälan har ytterligare en anmälan mot boendet gjorts, av en anonym person som uppger att den tidigare arbetat på boendet. Anmälan har rubriken ”Sjuksköterska riskerar patientens liv”. 

– Här har man inte lyckats ge patienterna den vård som de behöver. Det är en oerhört otrygg miljö, säger Lars Rahm, enhetschef på Ivo.

Mellan 2015 och 2017 har ägarna av boendet plockat ut över 12 miljoner från boendet i aktieutdelning, uppger SVT Nyheter Kalmar. 

Nu måste boendet åtgärda en rad problem omgående för att undvika att betala en miljon kronor i vite.