Akrivbild. Mannen blev av med körkortet på sin fritid men sa inget till sin arbetsgivare. Foto: ALEX LJUNGDAHLAkrivbild. Mannen blev av med körkortet på sin fritid men sa inget till sin arbetsgivare. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Akrivbild. Mannen blev av med körkortet på sin fritid men sa inget till sin arbetsgivare. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Arkivbild. Mannen hann köra ambulans under flera veckor innan man upptäckte att han inte hade körkort. Foto: VILHELM STOKSTAD/TTArkivbild. Mannen hann köra ambulans under flera veckor innan man upptäckte att han inte hade körkort. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT
Arkivbild. Mannen hann köra ambulans under flera veckor innan man upptäckte att han inte hade körkort. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT

Ambulansförare körde flera veckor utan körkort

Publicerad

I flera veckor körde en ambulanssjukvårdare ambulans som vanligt – trots att han hade blivit av med körkortet.

Nu har mannen tagits ut ur tjänst.

– Det är fruktansvärt allvarligt, säger Lucas Johansson, regionchef för Samariten AB som sköter ambulansen i Ystad.

I december 2017 blev en man anställd som ambulansförare i Ystad av med sitt körkort. Efter en trafikincident på hans fritid.

Likande saker händer – och Samariten AB har rutiner för sådant inträffar.

– Det är inget konstigt att det händer att anställda blir av med körkortet. Det vanliga är att man ringer och berättar detta, då omplaceras man och sen när man är straffad enligt rättssystemet återgår man i tjänst.

Arkivbild. Mannen påstår att han inte förstått att hans körkort blivit indraget.Foto: FREDRIK SAMUELSON/KVÄLLSPOSTEN

Det som var skillnaden i det här fallet var att den anställde inte berättade vad som hade hänt utan fortsatte köra – ända tills januari i år, vilket även Trelleborgs Allehanda skrivit om.

Då hörde en privatperson av sig och tipsade om att mannen blivit av med körkortet.

– Jag ringde upp och konfronterade honom och frågade om det stämde, och det gjorde det, därav plockade vi honom ur tjänst omedelbart.

"Fruktansvärt allvarligt"

Lucas Johansson beskriver händelsen som "ett märkligt fall", han har aldrig varit med om något liknande under sin 15-åriga yrkestid.

– Det här är fruktansvärt allvarligt. Förutom att vara ett lagbrott kan det även handla om brott mot anställningsavtal egentligen.

Efter att händelsen uppdagades startade företaget en intern utredning. Bland annat har man pratat med patienter som har åkt med mannen under den aktuella tidsperioden.

– Vi har gjort journalgranskningar och intervjuer men har inga misstankar om att något ska ha gått fel rent medicinskt. 

Ska upp till rätta

Enligt mannen själv ska han ha förklarat situationen med att han inte uppfattat om hans körkort var indraget eller inte.

– Han påstår att det var vissa oklarheter och han därför inte hade kännedom om hur det blev.

Mannens framtid i företaget är nu oklar men den interna utredningen fortgår. 

– Vi inväntar den civilrättsliga rättegången innan vi går vidare med fallet, säger Lucas Johansson.

Relaterade ämnen
Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag