De anställda stängdes av under internutredningen. En av dem har redan fått sparken. Foto: Stefan Ahlrik, Landstinget KronobergDe anställda stängdes av under internutredningen. En av dem har redan fått sparken. Foto: Stefan Ahlrik, Landstinget Kronoberg
De anställda stängdes av under internutredningen. En av dem har redan fått sparken. Foto: Stefan Ahlrik, Landstinget Kronoberg
Ambulansen på bilden har inget med texten att göra. Foto: COLOURBOXAmbulansen på bilden har inget med texten att göra. Foto: COLOURBOX
Ambulansen på bilden har inget med texten att göra.  Foto: COLOURBOX

Ambulansanställda misstänkta för brott

Publicerad

Två personer som jobbar inom ambulanssjukvården i Kronoberg har polisanmälts.

En av dem har redan fått sparken efter en internutredning.

De anställda misstänks ha missbrukat sin förtroendeställning och tagit emot föremål privat, skriver Smålandsposten.

Misstankarna mot de båda kom arbetsgivaren tillkänna genom information för några veckor sedan.

– Det kom information inifrån organisationen, säger Stefan Silvander Ahlrik, pressekretare på region Kronoberg.

Internutredningen mot de båda har pågått under några veckor. Under tiden har båda två varit avstängda från jobbet, med lön.

Regionjuristen polisanmälde ambulanspersonalen

När utredningen nyligen avslutades beslöt ledningen att varsla en av dem om avsked, den andra personen är tills vidare fortsatt avstängd. 

Personen som varslats bedöms ha varit mer drivande i det som region Kronoberg beskriver som "oegentligheter".

De båda personerna polisanmäldes under tisdagsförmiddagen av regionjuristen Anna Widströmer.

Regionen väljer att avvakta polisutredningen innan beslut tas om även den andra personen ska varslas om avsked eller ej.

Oklart vad som ligger bakom misstankarna

Enligt den polisanmälan som gjordes på tisdagen är de båda misstänkta för trolöshet mot huvudman och häleri.

Exakt vad misstankarna bottnar i är oklart men enligt Smålandsposten ska de ha missbrukat sin förtroendeställning och genom "företagets medel tillgodogjort sig själva".

– I det här läget går vi inte ut med några detaljer, säger Stefan Silvander Ahlrik.

Det är inte känt i vilken omfattning som den misstänkta brottsligheten ska ha begåtts eller vad för föremål som de båda ska ha kommit över.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag