Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amanda blev chef på hotell som 21-åring

På fritiden tycker snart 23-åriga Amanda Mäkelä om att träna och resa. ”Jag är rastlös och kan inte sitta still”.
Foto: Privat

Rädslan att misslyckas har aldrig funnits hos 22-åriga Amanda Mäkelä. När någon tvivlat på henne har hon omvandlat det till en drivkraft för att bevisa motsatsen. 

I dag driver hon både hotell och restaurang och är chef över 15 anställda. 

– Jag har alltid vetat att jag vill bli väldigt duktig på mitt jobb. 

Redan när gymnasievalet skulle göras visste Amanda Mäkelä vad hon ville – att arbeta med service och människor på något sätt. 

Hon valde mellan handel och hotell- och turism. Valet föll på det senare, något hon är väldigt glad över i dag. 

– Jag trivdes jättebra på utbildningen och kände direkt att jag hittat rätt, säger Amanda Mäkelä. 

Efter studenten arbetade hon på olika hotell i Gislaved och Värnamo. Men runt hörnet väntade stora utmaningar för Amanda.

Ville göra karriär 

Amanda berättar att hon alltid varit öppen med sin familj och vänner med att hon vill lyckas och gå långt. Det var svågern som fick nys om att Rasta skulle öppna en helt ny anläggning och tipsade Amanda om att söka. 

– Jag hade inte så bra koll på Rasta då men chansade och skickade in mitt cv. Jag sökte egentligen inte någon specifik tjänst utan ville mest komma och presentera mig för att se om de tyckte att jag kunde vara en tillgång för dem. 

Det visade sig bli en lyckoträff. Amanda tyckte mycket om Rastas upplägg och affärsidé och blev erbjuden en tjänst som hotellansvarig, platschefens högra hand. 

Sedan gick det snabbt – knappt ett år senare slutade platschefen och Amanda fick chans att ta över, då 21 år gammal.

– Det var nervöst, skulle jag ta över en hel hotellanläggning? Men samtidigt kände jag att jag verkligen hade bra koll eftersom jag varit där sedan start. Familjen, vännerna och kollegorna stöttade mig och det är tack vare dem jag vågade tacka ja, säger Amanda. 

Förra året fick Rasta Värnamo priset ”Booking.com Guest Review Awards”, ett diplom för att vara bland de högst rankade hotellen på booking.com.
Foto: Privat

”Jag har ett bra driv”

Utmaningen för Amanda blev till en början att skilja på jobb och fritid. Hon var väldigt nyfiken på hur det gick när hon inte var där och kunde ringa anläggningen bara för att säkerställa att allt var okej. 

– Det var lite kämpigt i början. Jag är väldigt mån om personalen och att alla ska må bra. Det var en utmaning att hitta balansen mellan chef och kompis. Ibland måste man ta svåra beslut, men det hör till. 

Amandas unga ålder är inget som berör henne. 

– Jag går helt och hållet på min kompetens, den vet jag finns där. Jag har ett bra driv och det vill jag förmedla. 

Män har tvivlat på henne

– Vissa, framför allt äldre och medelålders män, har tvivlat på min förmåga att klara av jobbet. Men det gör mig bara ännu mer driven och taggad visa att jag kan. 

I övrigt tycker inte Amanda att hon mött några större motgångar. Hon väljer i stället att se det som utmaningar, som hon mer än gärna antar. 

Nu är Amanda 22, snart 23 år och både hotell- och restaurangchef med 15 fast anställda. Hennes största utmaning är att få respekt, vilket hon tror görs bäst genom en blandning av struktur, kontroll, motivation och inspiration. 

– Det bästa med mitt jobb är att jag utvecklas och lär mig något nytt varje dag. Jag har fantastiska kollegor och får träffa nya människor dagligen. Det är krävande, men skitkul!

Vad vill du säga till de unga kvinnor där ute som tvivlar på sig själva?

– Finns viljan där så kommer du lyckas. Våga ta mycket plats och ansvar, men var ödmjuk och öppen för konstruktiv kritik. Har du en stark tro på dig själv behöver du inte andras åsikter. Det är en så otroligt skön känsla att bevisa att man kan. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!