Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amandas behandling stoppas – för att rädda hennes liv

Amanda fick sitt cancerbesked på sin 16-årsdag.Foto: JENS CHRISTIAN
I nästa vecka ska Amanda genomgå en operation.Foto: JENS CHRISTIAN

Amanda Hansson är 17 år gammal och tillhör riskgruppen.

På sin 16 årsdag fick hon ett tragiskt besked: hon hade fått två typer av leukemi.

Under en tid var hon förlamad, men efter långa månader på sjukhus fick hon åka hem och började må bättre.

Men nu har hennes cancerbehandling stoppats, för att rädda hennes liv.

– Jag måste få svampen att sluta växa annars kommer den döda mig inifrån, säger Amanda.

Livet för landets sjukhuspatienter fortsätter, även i coronatider. Amanda Hansson är 17 år gammal, hon tillhör riskgruppen och har stannat hemma så mycket som möjligt sedan utbrottet av coronaviruset. Men på söndag åker hon in till sjukhuset.

Tidigare skrev Kvällsposten om hennes historia. På sin 16-årsdag hade Amanda planer om att fira födelsedagen med sina närmaste vänner, men i stället åkte hon till akuten efter att ha fått kraftig värk i sina vader. 

Efter att ha tagit flera prov kom ett livsförändrande besked. Amanda hade fått både ALL, akut lymfatisk leukemi och AML, akut myeloisk leukemi, en ovanlig kombination som kräver intensiv behandling.

Än i dag är hon drabbad av leukemierna och behöver behandling. Men nu har Amandas cancerbehandling stoppats efter att mögelsvampen ”mucormykos” hittades i hennes kropp. På måndag opereras hon för att få bort största svampen, som hotar hennes liv.

– Jag måste få svampen att sluta växa annars kommer den döda mig inifrån, säger Amanda Hansson.

Ny operation på måndag

I oktober 2019 upptäckte läkarna de mögelsvamparna i hennes kropp som riskerar att äta upp hennes skelett. 

Totalt är det tio stycken som har upptäckts på olika ställen i hennes kropp, varav tre på senare tid har vuxit.

Den som sitter vid hennes revben är den mest farliga och på måndag kommer läkarna försöka operera bort den. För att få bort svampen kan läkarna behöva operera bort delar av hennes revben.

– När jag fick beskedet att svampen hade växt grät jag och fick dödsångest, berättar Amanda.

”Jag försöker gilla läget”

Men enbart operationen kommer inte räcka för att rädda Amandas liv, det är fortfarande andra mögelsvampar som växer i hennes kropp.

Varje dag åker hon till Helsingborgs sjukhus där hon får medicin intravenöst under en och en halv timme, i hopp om att svamparna ska försvinna.

– Det kommer förmodligen krävas fler operationer för att få bort så mycket som möjligt innan året är slut, berättar hon.

Men precis som vanligt fortsätter Amanda tänka positivt.

– Det var jobbigast i början när jag fick beskedet, men nu försöker jag gillar läget och tänker att det kommer lösa sig. Jag tycker också att det är skönt med distansundervisningen för då kan jag fortfarande vara med i skolan. Annars hade jag behövt vara hemma då jag tillhör riskgruppen, berättar hon.