Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amanda fick besked om cancer på 16-årsdagen

När Amanda fick sina cancerbesked så rasade hela hennes värld.
Amanda Hansson, 17 år, berättar om sin resa genom cancern, men den är inte riktigt över än.Foto: JENS CHRISTIAN
Amanda håller en lista över de biverkningarna som hon har drabbats av: ”Det har varit så många att jag glömmer bort vissa”, säger hon. Foto: JENS CHRISTIAN

På sin födelsedag fick Amanda besked om att hon hade cancer. 

Livet förändrades plötsligt och hennes drömmar om att bli polis och att få resa sattes på paus. 

Efter över ett år är hon nu tillbaka hemma men framtiden är fortfarande oviss. 

– Jag ska bara ta mig igenom det sista och vinna, säger hon.

När Amanda Hansson fyllde 16 år fick hon ett livsförändrande besked. Efter att ha haft ont i sina vader åkte hon till akuten i Helsingborg tillsammans med sin mamma.

På plats togs blodprover på Amanda och läkarna upptäckte att Amanda hade fått leukemi.

– Jag var orolig till en början, men sen tänkte jag på mina framtidsplaner att jag vill bli polis, jag vill skaffa körkort, att jag vill ha barn, så döden var inget alternativ, säger hon.

Det var inte en utan två sorters leukemi som Amanda hade drabbats av. Hon hade fått både ALL, akut lymfatisk leukemi och AML, akut myeloisk leukemi, en ovanlig kombination som kräver intensiv behandling.

”När jag började tappa mitt hår förlorade jag mitt självförtroende”, säger Amanda Hansson.Foto: JENS CHRISTIAN
Hunden Milo har varit ett viktigt stöd för Amanda.Foto: JENS CHRISTIAN
Amanda ha en sten under sin kudde för lycka.Foto: JENS CHRISTIAN

”Som om jag var förlamad”

Biverkningarna som behandlingarna har inneburit för Amanda har varit tuffa, på ett sätt värre än att ha cancer, berättar hon.

Hon har fått så många att hon har en lista på alla biverkningar som hon har drabbats av hittills.

En av de värsta hon hade fått påverkade hennes lillhjärna vilket gjorde att hennes kropp blev förlamad. 

Amanda kunde gradvis inte röra sig längre, det började med att hon inte kunde pricka gaffeln i maten och slutade med att hon inte längre kunde kommunicera.

– Det var hemskt, jag fick självmordstankar, jag tänkte att om det inte går över så vill jag hellre ta mitt liv, säger hon.

Men hon ville aldrig ge upp.

– Jag var inställd på att jag skulle överleva, det fanns inget annat alternativ, jag ville kunna säga att jag har fått cancer och överlevt det, det skulle bli coolt att kunna säga det, säger hon.

Sjukdomen fick Amanda och mamma Agneta att komma närmare varandra. Här berättar de att de älskar varandra.Foto: JENS CHRISTIAN
Agneta Hansson fick ringa till sin man för att berätta att deras dotter hade fått cancer ”Att ringa var fruktansvärt, ingen ska behöva gå igenom detta”, säger honFoto: JENS CHRISTIAN
”Ibland känner jag mig som 15 fortfarande för att jag fick cancer när jag fyllde 16 år. Det är som om mitt liv har satts på paus”, säger Amanda Hansson.Foto: JENS CHRISTIAN

Oviss framtid

I dag är Amanda 17. Sedan början på året är hon tillbaka hemma i Glumslöv där hon bor med sin mamma och pappa, sin lillebror och sin hund.

Trots att Amanda har sett flera förbättringstecken så har hon inte vågat packa upp sin väska, den ligger i mitten av hennes sovrum, redo att plocka ifall hon skulle behöva åka tillbaka till sjukhuset.

Amanda har fortfarande inte packat upp sin väska sedan hon kom hem från sjukhuset den 7 januari.Foto: JENS CHRISTIAN
Amanda Hansson i sitt sovrum i Glumslöv.Foto: JENS CHRISTIAN
Dessa föremål har Amanda Hansson alltid med sig, vare sig hon bor hemma eller på sjukhuset.Foto: JENS CHRISTIANDet är fortfarande ett och ett halvt år av behandling som kvarstår för Amanda.
Tidigare i veckan hittade läkarna två fläckar på Amandas revben som riskerar att framställa svamp som äter hennes skelett.

Inom kort får de besked om det krävs akutoperation eller inte. Mamma Agneta är mycket orolig för beskedet men Amanda försöker tänka positivt.

– Det är inte lönt att oroa sig, jag fick så många dåliga besked förut. Varför skulle jag inte klara av det här när jag redan ha klarat av så mycket, säger hon och fortsätter:

– Jag ska bara ta mig igenom det sista och vinna.

TV: Det är cancerformerna som flest drabbas av

Antalet drabbade ökar varje år.