Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Altin, 18, tillbaka i Kosovo – ”Finns inte all vård”

Altin fick ett nytt hjärta i Sverige
Foto: Privat / Privat

Tisdag kväll passerade hjärttransplanterade Altin Vitia, 18, gränsen till Kosovo.

Tidigare under dagen hade han utvisats från Lund och Sverige till Serbien.

– Han såg det som sin enda möjlighet – att åka vidare till Kosovo, säger Altins advokat Anna Ekvall.

När Altin Vitia från Kosovo besökte Malmö med sin familj 2015 blev han plötsligt allvarligt sjuk. Läkarna såg ingen annan utväg än en hjärttransplantation.

Fram till tisdag har han bott i Sverige. Under tisdagsmorgonen hämtades Altin Vitia i Lund och utvisades till Serbien.

– Han blev mottagen av Sveriges ambassad och någon som presenterade sig som läkare. Men läkaren kunde inte så mycket engelska, och när Altin frågade efter en hjärtspecialist och laboratorier som kan analysera koncentrationerna av hans läkemedel visste ingen något om det, säger Anna Ekvall.

Eftersom vård för transplanterade inte finns i Altins hemland Kosovo, har Migrationsverket gjort bedömningen att han kan utvisas till grannlandet Serbien.

Detta är dock något som Altins läkare i Lund motsatt sig

Åkte vidare till Kosovo

Eftersom Altin Vita inte har några kopplingar till Serbien och dessutom saknar ID-handlingar, fick han hjälp av en serbisk polis att ta sig över gränsen till Kosovo, berättar Anna Ekvall.

– Han såg det som sin enda möjlighet. Hans hjärtläkare i Kosovo tyckte också att det var det bästa alternativet. Det var bara att nappa och åka vidare. Sent på tisdagskvällen kom han över gränsen i bil med sin pappa och sin kusin. Han är en fighter. Det enda lyckliga i det här sammanhanget är väl att han får träffa sina familjemedlemmar. 

Advokat Anna Ekvall.Foto: PRESSBILD

Enligt Anna Ekvall tittar Altins läkare i Lund just nu på möjligheten att bistå vården i Kosovo för att på så sätt hjälpa 18-åringen på plats.

– Om han blir svårt sjuk finns det, som vi konstaterat, inga sjuktransporter som kan ta honom till Serbien. Och det finns inte all vård som han behöver i Kosovo.

Samtidigt håller en ansökan om tillstånd för studier i Sverige på att inges. Om den beviljas kan Altin Vitas komma tillbaka till Lund för att studera. 

– Men jag vet inte hur lång handläggningstiden är. Jag hoppas bara han håller sig levande tills den beviljas, säger Anna Ekvall.