Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Altin, 18, fick ett nytt hjärta: Ska utvisas om en vecka

Altin Vitia, 18, ska utvisas om en vecka. Han fick ett nytt hjärta i Sverige 2015.Foto: Privat / Privat

På tisdag är det dags.

Klockan 06.30 kommer Migrationsverket till Ronald McDonald-huset på sjukhuset i Lund för att hämta hjärttransplanterade Altin Vitia, 18, och utvisa honom.

– De har inte svarat på det senaste intyget om verkställighetshinder, men de har bokat min biljett, säger han.

Enligt hans läkare i Lund riskerar han att dö inom kort om han utvisas.

Altin Vitia, 18, från Kosovo blev allvarligt sjuk under en semester i Sverige 2015. En akut hjärttransplantation i Lund räddade hans liv.

På tisdag ska han utvisas till Serbien eftersom Migrationsverket anser att han kan få den livsnödvändiga vård han behöver där.

För Altin, hans läkare och advokat, är beslutet om utvisning ett mysterium och fattat på felaktiga grunder. 

– Jag har aldrig varit i Serbien, talar inte språket och har ingen som helst anknytning dit, säger Altin Vitia.

Kräver noggrann läkarövervakning

Som transplanterad behöver han stå under noggrann läkarövervakning resten av livet.

Enligt Migrationsverket är allt ordnat med ett medicinskt omhändertagande för Altin i Belgrad.

Under planering av denna resa har serbiska inrikesministeriet notifierats om att Altin behöver ett medicinskt mottagande. Migrationsverket kommer att säkerställa att serbiska inrikesministeriet anordnar ett medicinskt mottagande. Serbiska inrikesministeriet har tagit del av sjukintyg avseende Altin och hans medicinska behandling här i Sverige och den vård han behöver i fortsättningen. Om serbiska myndigheter inte kunnat hantera Altins mottagande eller vård hade de meddelat det”, skriver Migrationsverket i ett mejl.

Det är, enligt läkarteamet på barnhjärtcentrum i Lund, inte sant. 

– Den medicinska uppföljningen är inte, som Migrationsverket påstår, säkrad. Enligt en professor vid sjukhuset i Belgrad är sjukvårdssystemen i Kosovo och Serbien helt separata och Altin kommer inte att omfattas av den allmänna sjukförsäkring som finns i Serbien, har läkaren Karin Tran Lundmark tidigare berättat.

Altins läkare, Karin Tran Lundmark, är allvarligt oroad över Altins prognos om han utvisas. ”De påstår att man som medborgare i Kosovo kan få samma vård som serbiska medborgare, men enligt en analytiker på samma myndighet är den frågan inte helt utredd. Landanalytikern säger att han har information som tyder på att medborgare i Kosovo som inte är etniska serber har mycket svårt att få medicinsk hjälp i Serbien annat än genom inofficiella kanaler och mutor”, har hon tidigare sagt.Foto: Privat / Privat

En annan omständighet som väcker oro är att Serbien inte har erkänt Kosovo som självständig stat. 

– Handläggningen av det här ärendet är inte rätt mot vare sig Kosovo eller Serbien med tanke på den politiska instabiliteten i regionen och definitivt inte rätt mot Altin vars liv står på spel, säger Karin Tran Lundmark.

– För en hjärtansplanterad patient är avsaknad av adekvat vård en dödsdom och även kortare avbrott och perioder med felaktig medicinering har betydelse för överlevnaden på sikt

Altin Vitia väntar på ett mirakel

Specialistläkarna i Lund har nyligen skickat in en ny ansökan om verkställighetshinder för utvisningen. Hans rektor på gymnasiet i Lund också skrivit ett intyg som styrker vikten av att han får gå kvar i skolan.

– Vi försöker också kolla upp möjligheter till studentvisum, säger Karin Tran Lundmark.

Under tiden sitter Altin på sitt sjukrum och väntar på ett mirakel. Det finns inte mer att göra.

– Tankarna snurrar. Jag kommer hamna i ett land jag inte har någon anknytning till. Det är klart att jag är orolig. Jag tror inte de har förstått vad det är de utvisar mig till, säger han.