Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

ALS-larmet från danska småstaden: ”Exploderar”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Ketty Hjøllund är engagerad i kampen mot ALS sedan hennes man Thorkild gick bort i sjukdomen 2014. Nu oroas hon över utvecklingen i sin stad.
Foto: Privat
Grindstedverket dumpade spillvatten på en strand sex mil bort. Där är det förbjudet att vistas och kommer vara så länge till.
Foto: Wikimedia Commons

Den danska småstaden Grindsted har länge plågats av föroreningar från ortens kemikaliefabrik. 

Nu visar det sig att antalet personer som drabbats av den dödliga sjukdomen ALS i området är upp emot tio gånger fler än i övriga landet, enligt en granskning av BT

Sambandet mellan föroreningarna och sjukdomen är något som utreds. 

På orten sprids oron. 

– För mig ser det ut som om det exploderar just nu, säger Ketty Hjøllund vars make Thorkild har gått bort i sjukdomen. 

1924 startades en fabrik i den danska staden Grindsted som tillverkade kemikalier. Den växte snabbt och blev snabbt den största arbetsgivaren på orten. 

Grindstedverket deponerade både fast och flytande avfall från produktionen i och kring den danska staden. 1962 stoppades deponeringen, men redan 1944 hade stadens vattenverk börjat misstänka att dricksvattnet i kommunen var förorenat. Två år senare larmade sportfiskare i området om att fisk de fångat i Grindstedsån luktade väldigt illa. 

I början av 1990-talet började Danmarks tekniska universitet, DTU, undersöka området och kom fram till kemikalierna inte skulle försvinna naturligt från området på flera hundra år. 

Så sent som 2018 upptäckte forskare att det varje år läcker ut 100 kilo av det cancerframkallande ämnet vinylklorid i vattendraget Grindstedsån. Boende i Grindsted har länge uppmanats att inte dricka vatten från egna brunnar. Man ska inte ens vattna sin gräsmatta. 

Grindstedverket startade sin verksamhet 1924.
Foto: Arkiv
Fabriken ägs i dag av den amerikanska kemikoncernen Dupont.
Foto: Google Maps

Ritade röda ringar på karta

2011 drabbades Ketty Hjøllunds make Thorkild av ALS. Den dödliga sjukdomen bryter ner nervcellerna i hjärnan och ryggmärgen vilket resulterar i förlamning och muskelförtvining. 

– Nu får jag aldrig se mina barnbarn, var det första han sa när han fick diagnosen, berättar Ketty. 

Tre år senare gick Thorkild bort. Efter makens bortgång började Ketty Hjøllund att föra statistik över ALS-drabbade i området. Hon ritade röda ringar på en karta över orten. Den första tillhörde hennes make Thorkild. Sen blev de bara fler och fler. 

– Jag blir så ledsen varje gång någon drabbas för jag vet vad kommer att gå igenom. Det är en sjukdom helt utan hopp, säger hon. 

Hon är helt övertygad om att ALS-fallen är kopplade till de föroreningar som staden drabbats av genom åren. 

Till slut kontaktade hon Region Syddanmark och visade upp sin statistik. Då startades en utredning. När den för två år sedan var klar slog regionen fast att det inte fanns någon överrepresentation av sjukdomen ALS i orten. 

– Jag var glad och lättad. Men samtidigt var jag förundrad eftersom min statistik visade något annat, säger Ketty. 

Men nu, under hösten 2021, har det framkommit att två av forskarna som var med och gjorde utredningen var oeniga med sina kolleger. De menade att det fanns saker i utredningen som indikerade att det kunde vara fler konstaterade ALS-fall än det borde vara. 

Utredningen sträckte sig från 1940 fram till 2017 och under den perioden hade det konstaterats 22 fall av ALS i Grindsted. Utslaget över hela perioden stack siffrorna inte ut. Men det visade sig att alla 22 fallen var från 1994 och framåt, vilket gav ett snitt som var betydligt högre än snittet i övriga landet. 

Ketty Hjøllunds make Thorkild gick bort i ALS för sju år sedan.
Foto: Privat

”Väldigt oroligt”

Nya siffror visar nu att det sedan 2010 konstaterats ALS hos två personer i Grindsted varje år. En stad av Grindsteds storlek borde rent statistiskt drabbas av ett nytt fall var femte år, skriver BT, som har bevakat ärendet en längre tid

För Ketty Hjøllund var det ett slag i ansiktet. 

– Under min egen ”husmorsundersökning” har jag nu upptäckt fem nya ALS-patienter på två år, och jag har kontakt med ytterligare tre som utreds för ALS. För mig ser det ut som om det exploderar just nu, säger hon. 

Nu vill hon att hela Grindsted saneras.

– Det måste läggas pengar på att rensa upp och det måste ske nu. 

Den lilla stadens framtid står på spel, enligt Ketty. 

– Mina sju barnbarn bor här. De ska inte behöva växa upp med förorenad jord under fötterna. 

Frågan har nu nått rikspolitiken. Karina Adsbøl, som är talesperson i hälsofrågor i Dansk folkeparti, kräver att hälsominister Magnus Heunicke startar en ny utredning. 

– De boende förtjänar att veta hur det ligger till, oavsett vad svaret blir, säger hon enligt BT. 

TV: Det här är sjukdomen ALS