Treåriga Alma är en superglad tjej, full av liv och bus. Men redan fyra dagar gammal opererades hon första gången för att överleva och på sikt behöver hon ett nytt hjärta, enligt mamma Jennifer Nilsson. Foto: PrivatTreåriga Alma är en superglad tjej, full av liv och bus. Men redan fyra dagar gammal opererades hon första gången för att överleva och på sikt behöver hon ett nytt hjärta, enligt mamma Jennifer Nilsson. Foto: Privat
Treåriga Alma är en superglad tjej, full av liv och bus. Men redan fyra dagar gammal opererades hon första gången för att överleva och på sikt behöver hon ett nytt hjärta, enligt mamma Jennifer Nilsson.  Foto: Privat
"Läkarna har sagt att det var på håret de lyckades rädda Alma. Om de inte hade opererat henne skulle hon inte ha klarat sig", säger mamma Jennifer. Foto: Privat"Läkarna har sagt att det var på håret de lyckades rädda Alma. Om de inte hade opererat henne skulle hon inte ha klarat sig", säger mamma Jennifer. Foto: Privat
"Läkarna har sagt att det var på håret de lyckades rädda Alma. Om de inte hade opererat henne skulle hon inte ha klarat sig", säger mamma Jennifer. Foto: Privat
Efteråt operationen var Alma kvar på intensivvårdsavdelningen i nästan en månad. Foto: PrivatEfteråt operationen var Alma kvar på intensivvårdsavdelningen i nästan en månad. Foto: Privat
Efteråt operationen var Alma kvar på intensivvårdsavdelningen i nästan en månad. Foto: Privat
"Hon har redan nu ett ärr på bröstet. Hon tycker det är fint och säger att hon är lagad", säger mamma Jennifer Nilsson. Foto: Privat"Hon har redan nu ett ärr på bröstet. Hon tycker det är fint och säger att hon är lagad", säger mamma Jennifer Nilsson. Foto: Privat
"Hon har redan nu ett ärr på bröstet. Hon tycker det är fint och säger att hon är lagad", säger mamma Jennifer Nilsson. Foto: Privat
Almas mamma Jennifer uppmanar också allmänheten att stödja hjärtebarnsfonden med pengar. "Det är på så vis forskningen kommer vidare. Där betyder allmänhetens hjälp oerhört mycket". Foto: PrivatAlmas mamma Jennifer uppmanar också allmänheten att stödja hjärtebarnsfonden med pengar. "Det är på så vis forskningen kommer vidare. Där betyder allmänhetens hjälp oerhört mycket". Foto: Privat
Almas mamma Jennifer uppmanar också allmänheten att stödja hjärtebarnsfonden med pengar. "Det är på så vis forskningen kommer vidare. Där betyder allmänhetens hjälp oerhört mycket". Foto: Privat
Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat

Alma, 3, räddades till livet – i sista stund

Publicerad

Treåriga Alma från Ronneby räddades till livet i sista stund av skickliga läkare på universitetssjukhuset i Lund.

Så småningom behöver hon troligen ett nytt hjärta för att överleva.

– Hon har redan nu ett ärr på bröstet. Hon tycker det är fint och säger att hon är lagad, säger mamma Jennifer Nilsson.

Februari är utsedd till Alla barnhjärtans månad av Hjärt- och lungfonden för att uppmärksamma de barn som föds med hjärtfel.

I Sverige handlar det om tusen barn om året.

Treåriga Alma föddes i vecka 32. Långt in i graviditeten var allt normalt. Men i vecka 28 gick plötsligt vattnet och fyra veckor senare föddes alltså dottern.

När barnmorskan höll upp Alma i en av förlossningssalarna på Blekingesjukhuset i Karlskrona vägde hon knappt två kilo.

Blåsljud på hjärtat

– Men vi förstod genast att något inte var som det skulle. En av sköterskorna sprang med henne till ett akutrum och därefter hamnade hon i en kuvös på prematuravdelningen, säger Jennifer.

Senare kallades föräldrarna in för ett samtal på läkarexpeditionen och där fick man veta att Alma hade ett blåsljud på hjärtat och att vänstra kammaren var kraftigt förstorad.

Orsaken var att Alma fötts med sjukdomen Aortastenos. Det innebär en förträngning i hjärtklaffen som stör blodflödet till stora kroppspulsådern.

Jennifer berättar att det blev akut ambulanstransport till barnintensiven i Lund. Bara några timmar senare opererades dottern i åtta timmar. Ingreppet avvärjde den största faran för Alma.

Busig och glad

– Läkarna har sagt att det var på håret de lyckades rädda Alma. Om de inte hade opererat henne skulle hon inte ha klarat sig, säger Jennifer.

Efteråt var Alma kvar på intensivvårdsavdelningen i nästan en månad.

I dag är dottern som de flesta treåringar, busig och glad. Men hon är också trött och sover 4-5 gånger om dagen. Hon är dessutom infektionskänslig och svettas ofta, som barn med den här sjukdomen gör. På grund av infektionsrisken går inte Alma på vanlig förskola för tillfället.

Alma var bara fyra dagar gammal när hon blev hjärtopererad. Men kvar för livet sitter det decimeter långa ärret på bröstet.

– Hon tittar mycket på ärret och undrar varför vi andra inte har samma typ av märke. Men hon tycker samtidigt att det är fint och säger att hon är lagad, beskriver Jennifer det.

Behöver donator

Så småningom kommer Alma att behöva ett nytt hjärta.

– Allt pekar på att hjärtklaffen läcker så mycket att hon behöver en donator, ett hjärta från en mänsklig givare, säger Jennifer.

Föräldrarna vet inte när det blir av, bara att det behövs. Väntan på ett nytt hjärta vet ibland inga gränser.

– Det känns förstås ovisst, men tryggheten är att vi lever i Sverige som har världens bästa hjärtsjukvård, säger Jennifer.

Hon uppmanar alla att göra en anmälan till donationsregistret. Dit kan föräldrar även anmäla sina barn.

Hjälper andra

– Jag vet att det är svåra beslut, men ett sådant initiativ kan hjälpa andra, säger Jennifer.

Hon uppmanar också allmänheten att stödja hjärtebarnsfonden med pengar.

– Det är på så vis forskningen kommer vidare. Där betyder allmänhetens hjälp oerhört mycket.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag