Larmet från akuten: ”Personalen rädd”

2019 har över 100 händelser rapporterats in från de Sydsvenska akutmottagningarna.
Akutmottagningarna påverkas av det hårdare klimatet i samhället.
Foto: SARA STRANDLUND
Caroline Nilsson, verksamhetschef på akutmottagningen på Kristianstads sjukhus.

Klimatet för personalen på akutmottagningarna har blivit allt tuffare. 

Under 2019 har över 100 händelser om hot, våld och trakasserier rapporterats in från de sydsvenska akutmottagningarna. 

– Jag känner att det har blivit hårdare. Det är självklart att det funnits situationer där personalen upplever att de har varit rädda, säger Caroline Nilsson, verksamhetschef på akutmottagningen på Centralsjukhuset i Kristianstad

Under föregående år har akutmottagningar i Skåne, Kronoberg, Halland, Blekinge, Kalmar och Jönköping tvingats skriva över hundra händelserapporter om hot, våld och trakasserier. Det är allvarliga händelser med dödshot, knivar och vapen och försök att bränna ner hela sjukhuset. 

Caroline Nilsson, verksamhetschef på akutmottagningen på Centralsjukhuset i Kristianstad, tror dessutom att det finns ett stort mörkertal. 

– Jag känner att det har blivit hårdare. Det har alltid hänt saker på akuten, det kommer in patienter som tagit droger och då händer det saker, men nu har hela samhället blivit hårdare med gängbråk och så vidare. Det är klart att vi påverkas av det också. Det har blivit tuffare, säger hon. 

Längre väntetider 

Smålandsposten har under någon veckas tid gjort en större granskning om ökat antal hot på länets akutmottagningar. Däri har det framkommit att väntetiden för en patient på akuten har ökat från i snitt 170 minuter 2014 till 235 minuter 2019. 

– En vanlig anledning till klagomål är att patienten är här länge. Det kan utvecklas till hot, tillmälen eller att man slår i dörrar, säger Clas Hjertqvist verksamhetschef på akutkliniken till Smålandsposten

Clas Hjertqvist berättar också för tidningen att man i Växjö genomför nya rutiner, bland annat har man beslutat att begränsa antalet anhöriga till en per patient samt att dörren mellan akutmottagningen och väntrummet ska vara låst under kvällar och nätter. 

Även i Kristianstad finns det en stor medvetenhet om den allt tuffare verkligheten på akuten. 

– Vi har gjort väldigt mycket för att personal och patienter som är hos oss ska känna sig trygga. Det handlar om larm, att vi kan se var personalen som larmar befinner sig och samarbeten med väktare och polis. Vi har också en säkerhetsansvarig som jobbar väldigt mycket med att få en säker miljö hos oss. 

Rutiner vid händelser

Caroline Nilsson hymlar dock inte om att det sker händelser där personalen känner sig rädda.

– Men när det händer något så har vi också rutiner för att prata genom det och gå genom om vi kan göra något annorlunda ifall det händer igen. Jag upplever inte att personalen är otrygga i stort.

 – Personalen är fantastisk, de är väldigt duktiga på detta även om duktiga låter som ett trist ord i sammanhanget. De vet hur de ska göra och de är otroligt uppmärksamma och tar inga risker. De har med sig det tänket hela tiden på ett annat sätt än på andra ställen på sjukhuset. 

Kvällsposten har också varit i kontakt med en sjuksköterska på akuten i Malmö som vittnar om ett säkerhetsarbete i framkant. 

– Den övervägande upplevelsen är att det inte är ett så stort problem hos oss. Visst kan det komma in patienter som är intoxikerade och aggressiva men då har vi ett otroligt bra stöd med överfallslarm, ordningsvakter som vi har på plats större delen av dygnet samt akutlarm till polisen som har en väldigt snabb inkörningstid om det skulle behövas. 

Här är våldsrapporterna från akutmottagningarna i Sydsverige – visar knivar, vapen och hot. 


Foto: Skärmdump

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!