Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allt ljus på Mörck – nu skriver hon memoarer

Efter ett helt yrkesliv som skådespelare skriver Marianne Mörck, 71, nu på sina memoarer. ”Ljus på Mörck” ska boken heta.

– Det går bara rakt från hjärtat, det jag kommer ihåg. Jag berättar sådant som fastnat i mig själv under tidens gång, säger hon.

Marianne Mörck har haft en lång karriär, spelat ett 50-tal huvudroller på teatern och varit med i ett stort antal filmer.

Kvällspostens Edvardpris 2018 och insatsen som julvärd i SVT 2019 hör till de senaste framgångarna.

Just nu spelar Marianne Mörck i ”Funny Girl” på Malmö opera med bland andra Ann-Louise Hanson.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Mörck med ljus. Marianne Mörck tände ljus i tv när hon var SVT:s julvärd 2019.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Just nu spelar hon tillsammans med Sanna Nielsen i ”Funny Girl” på Malmö opera, trots coronatider och hårda restriktioner.

Bara 50 i publiken

– Vi får bara ha 50 personer i publiken men det går jättebra. Vi har ju aldrig haft fler än så på den här föreställningen, säger Marianne.

– Sanna gör ett kanonjobb och sjunger fantastiskt. Efteråt när publiken ställer sig upp och applåderar säger jag till Sanna ”tänk hur det skulle låta om salongen var full”.

Marianne fick Kvällspostens Edvardpris 2018. Det delades ut på scenen direkt efter en föreställning av ”Matilda”.Foto: FRITZ SCHIBLI
I våras spelade Marianne Mörck teatergudinnan Thalia i ”Orfeus i underjorden” – som lades ner i mars på grund av coronasmittan.Foto: JENS CHRISTIAN

Marianne Mörck hade själv inte tänkt skriva ner sina minnen – även om hon fått frågan flera gånger. Hon har aldrig fört dagbok eller gjort anteckningar om sitt liv.

Men för något halvår sedan sa hon till sist ja till ett förlag, och gick med på att berätta. En förutsättning är att hon slipper skriva själv.

Pratar i en diktafon

– Nej, det har jag inte tid med. Jag har en som skriver åt mig, säger Marianne.

– Jag har en diktafon som jag pratar i, långa samtal. Jag pratar av mig och hon försöker få ihop det. För mig är det väldigt improviserat. Jag vet inte ens hur lång boken ska bli.

– Och jag tar upp allt, det finns inget att dölja. Det har jag aldrig haft.

Boken ska komma ut nästa höst. Men Marianne Mörck avvisar tanken på att memoarer är något som avslutar yrkeslivet. Hon har inga planer på att sätta punkt för sin karriär.

– Jag ska inte lägga av, jag har mycket på gång. Och i dag finns det väl en del som skriver sina memoarer när de är 23 år eller så?

Skyddar sig noga

Vill man vara frisk och leva länge så får man skydda sig i dessa dagar. Marianne Mörck är noga med att så långt möjligt undvika coronasmitta.

– Jag går bara ut när jag måste, och jag har alltid munskydd och plasthandskar när jag rör mig ute. Jag har till och med handsprit med mig i en väska på scenen, säger hon.

– Och personalen på teatern har visir när de jobbar, till och med påklädarna och de som sätter på mikrofonen. Vi är trygga med varandra.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!