Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allt fler har dolda kameror hemma

Citys fotograf filmas med en övervakningskamera av Niklas Wrande, teknisk säljare på Excom security. Foto: Hanna F. Ellborg
MALMÖ. Allt fler privatpersoner skaffar egna övervakningskameror. Det handlar om allt från kameror som kan övervaka villatomten, trappuppgången i ditt hyreshus till "pennor" och "väggklockor" som med dolda kameror kan registrera varje steg du tar.
Kameror som följer dig inne på banken och på bussen, har blivit ett självklart inslag i vardagen. I takt med att priserna minskat är köparna i allt större utsträckning privatpersoner. Svenska stöldskyddsföreningen har särskilt märkt av ökningen i Malmö och andra storstäder:
- Storstadsbor känner sig kanske otryggare, kontakten med grannarna är ofta inte så nära som på mindre orter, säger Jan-Peter Alm, säkerhetsinformatör på Svenska Stöldskyddsföreningen.

Pennan döljer en kamera

På Excom security, som specialiserat sig på säkerhetssystem för privat bruk, säljs bland annat en penna med inbyggd kamera.
- Vi vet att den har använts av folk som är i konflikt med någon och vill dokumentera det som händer, säger Niklas Wrande, teknisk säljare på företaget.
”Dörrkik-kameror” är efterfrågade hos dem som bor i flerfamiljshus. Vanligt är också att kameror sätts upp i trädgårdar och vid carporten. Informationen lagras oftast på den egna datorn, om något händer kan du gå tillbaka och leta bevis. Securitas aroundio har utvecklat ett system för privat bruk där inbrottslarmet är kopplat till en rörelsedetektor:
- Så fort någon bryter gränsen går larmet och området filmas och når direkt larmcentralen, säger Joachim Hallor, som är varumärkeschef på Securitas direct AB.
- Det är en envägskommunikation. Larmpersonalen kan bara ta emot information, inte filma själva. Integriteten bevaras.


Du behöver inget tillstånd för kameran

* Tillstånd på privat mark behövs inte. Hit räknas exempelvis bostäder, villatomter, trappuppgångar och flerfamiljshus.
* Oavsett var kameraövervakningen sker måste man dock upplysa via skyltar att området är kameraövervakat.
* För dolda kameror som följer med personen som filmar krävs inte information eller tillstånd.
* Det kryllar av hemsidor på internet som säljer övervakningskameror för privat bruk.
* Se exempelvis skydd.se/catalog som säljer ”spionkameror” inbyggda i allt från brandvarnare till i pennor, väggklockor och i vanliga skjortknappar.
* Kameror finns från tusenlappen, vill du ha trådlös kamera blir det dyrare.
Källa: Lagen om kameraövervakning, Niklas Wrande, Excom.