Antal barn som förts ut ur Sverige av hedersrelaterade skäl har ökat drastiskt i år. Från juni till september konstaterades 48 personer vara bortförda eller kvarhållna i annat land, varav 41 barn. Under samma period förra året rörde det sig om 25 personer, varav 19 barn. Detta enligt statistik över inkomna samtal till stödtelefonen hos Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck.
– Räknar vi in misstankar eller oro så är det fler men detta är sådana som vi utifrån de samtal vi får in vet är bortförda eller kvarhållna. Det kan vara att de inte kommit till skolan eller att de yrkesverksamma som ringer oss specifikt haft kontakt med barn som bett om hjälp hem, säger Matilda Eriksson, sakkunnig utredare.
Skyller på corona
Det kan handla om tvångsgifte, könsstympning eller resor i uppfostringssyfte. Exakt vad ökningen beror på går ännu inte att säga, men att det skett en kraftig ökning är i alla fall tydligt.
– En del föräldrar har under coronaperioden hållit sina barn hemma av omsorg. Andra har skyllt på corona till skolan för att kunna föra ett barn ut ur landet. Till barnet kanske man säger att man ska hälsa på mormor som är sjuk, när det egentligen handlar om en äktenskapsresa. Eller så säger man att mormors sista önskan är att se sitt barnbarn i en brudklänning, säger Christina Malmqvist, sakkunnig på Nationella kompetensteamet.
Det har med andra ord varit lättare att vilseleda syftet med utlandsresan för barnet under coronaperioden.
”Kan försvinna när som helst”
Barn försvinner ut ur landet varje månad på året, men det brukar framför allt uppmärksammas efter sommarlovet.
– Det som är specifikt med sommarlovet är att det tar lång tid innan man upptäcker att barnen är borta. Försvinner ett barn i oktober så märker man ju det redan efter nån vecka. Men det är viktigt att komma ihåg att barn kan försvinna när som helst på året, säger Christina Malmqvist.
Den 1 juni i år implementerades en ny lagstiftning om utreseförbud, i syfte att skydda barn som riskerar att utsättas för könsstympning eller barnäktenskap.
– Socialtjänsten kan ansöka om utreseförbud för dem man anser är i riskzonen att föras ut ur landet. Trots att lagstiftningen är så ny finns det sju domar redan. Den första ansökan kom redan samma dag som lagen trädde i kraft, säger Christina Malmqvist.
Många samtal från Skåne
Vissa av de bortförda barnen förs till Storbritannien. I de fallen misstänker man att det rör sig om könsstympning. Men de allra flesta förs till något land utanför Schengen.
– Då är det väldigt svårt för oss att göra någonting. Ofta har de här barnen dubbla medborgarskap, och även om det som skett är ett lagbrott i Sverige så kan vi inte åka utomlands och tillämpa svensk lag. Det är därför det är så viktigt att vuxna håller koll på barn som är i riskzonen, och inte väntar med att kontakta oss innan det är försent.
Majoriteten av samtalen till Nationella kompetensteamets stödtelefon kommer, efter Västra Götaland, från Skåne. Det kan åtminstone delvis förklaras med Skåne läns höga invånarantal. Resursteam Heder i Malmö har dock inte kunnat se någon ökning den här sommaren vad gäller ärenden kring personer utsatta för hedersrelaterat förtryck.
Hit kan du vända dig
Nationella stödtelefonen: Hit kan du ringa om du behöver råd gällande barn eller vuxna som är utsatta eller riskerar att bli utsatta för hedersrelaterat förtryck och våld. 010-223 57 60.
Resursteam Heder: Är du själv utsatt för hedersrelaterat förtryck eller våld så kan du, om du bor i Malmö, ringa 0723-71 22 49, eller mejla resursteam.heder@malmo.se
Bor du i Göteborg ringer du 031-365 00 00.