Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barns hjärtfel upptäcks allt tidigare: ”Viktigt”

Eva Lindén är sektionsledare vid ultraljudsmottagningen i Växjö.Foto: Eva Lindén

Vården blir allt bättre på att så tidigt som möjligt hitta hjärtfel hos små barn.

Extra bra är vården i Kronoberg och Halland – där hälften av hjärtfelen upptäcks innan barnen är födda.

– Vi följer de högsta kraven, säger Eva Lindén, sektionsledare vid ultraljudsmottagningen i Växjö.

Det vanligaste förr var att medfödda hjärtfel upptäcktes först efter graviditeten och kom som en chock för de nyblivna föräldrarna.

Inte sällan fick de drabbade barnen flyttas till andra vårdavdelningar eller till helt andra sjukhus, flera kilometer bort.

Men med hjälp av ny teknik upptäckts numera allt fler hjärtfel i ett tidigare skede än förr – ibland innan barnen ens är födda. Ny statistik från Swedcon, ett nationellt register över medfödda hjärtsjukdomar, visar att vart tredje barn med hjärtfel får sin diagnos innan födseln, rapporterar SVT

I delar av Sverige, bland annat i Kronoberg och Halland, är siffran ännu bättre än så.

– Här i Kronobergs län upptäcker vi 50 procent av alla de allvarliga hjärtavvikelser som går att se på ett foster, säger Eva Lindén, sektionsledare vid ultraljudsmottagningen i Växjö. 

Vad gör att ni är så bra på att tidigt upptäcka hjärtfel? 

– Det är svårt att säga, men jag tror det handlar om att vi ultraljudsbarnmorskor samarbetar bra och dessutom granskar vi varandras undersökningar. Sedan har vi också höga krav för hur mycket vi tittar på varje hjärta. 

Underlättar för föräldrarna

I hela Sverige föddes förra året över 700 barn med olika former av fel på sina hjärtan. 

Att tidigt identifiera och undersöka hjärtfelen är viktigt av flera olika anledningar, berättar Eva Lindén.

– Framför allt kan föräldrarna få information tidigt. Men det handlar också om att barnen får bli undersökta av läkare och barnkardiologer. Sedan kan man också planera förlossningen och hur omhändertagandet efter förlossningen ska gå till, säger hon.