Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Allt du vill veta inför festen: World Pride Malmö 2021

World Pride 2021 inleds den 12 augusti i Malmö.
Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anna Tenfält är projektledare för World Pride Malmö.
Foto: Press
Sportchef FC Rosengård Therese Sjögran, projektledare Anna Tenfält, queer-aktivist Andi Malm och fritidsdirektör Johan Hermasson pratar om dagarnas innehåll.
Foto: Privat
Regissör Jessica Nettelbladt och ledare för World Pride Park Tawanda Appiah pratar om hur viktig konsten är för Pride.
Foto: Privat

För första gången genomförs World Pride 2021 och Euro Games samtidigt – i Malmö och Köpenhamn.

Samarbetet har varit enkelt men omständigheterna har försvårats.

Nu kan World Pride Malmö 2021 berätta mer om årets tema ”du är inkluderad”.

– Nu efter en ökad tid av isolering är det viktigare än någonsin att vi kan mötas, säger Anna Tenfält, projektledare för World Pride Malmö.

I augusti genomförs World Pride och Euro Games för första gången – ett samarbete mellan Malmö Pride och Happy Copenhagen.

Mellan den 12 till 22 augusti förvandlas Malmö och Köpenhamn till centret för firandet och manifestationen för HBTQIA+. I dag kunde de presentera årets tema och vad Malmö kommer bjuda på.

– Hat bygger på okunskap. Nu efter en tid av ökad isolering är det viktigare än någonsin att vi kan mötas, även om alla inte har möjlighet till det än på grund av pandemin, inleder Anna Tenfält pressträffen med.

Det övergripande temat blir ”du är inkluderad”, som ska genomsyra alla programpunkter.

För att åstadkomma detta har de utbildat poliser och alla volontärer. De kommer även ha en trygghetslinje dit personer kan vända sig om de mår dåligt eller av någon anledning behöver prata med någon.

– Nu under covid-19 har vi varit mindre syndliga i media så vi måste ta plats igen, säger Deidre Palacios, förbundsordförande RFSL.

”Bära pride-facklan vidare”

– Frågan var aldrig om vi skulle genomföra det eller inte, frågan var bara hur, säger Anna Tenfält.

De har skapat ett innehåll där programpunkterna kommer genomföras med deltagare på plats och i flera fall även digitalt. Detta för att inkludera så många som möjligt.

Dagarna inleds med paraden den 12 augusti på Malmö Stadion. Närmare 600 personer kommer att delta i paraden och ytterligare 3000 på läktarna. 

– Det är det jag ser fram mot mest. Det är även en höjdpunkt för våra kids. Vi behöver det för att bära pride-facklan vidare, säger Safir Thorild.

Safir Thorild är projektledare för RFSL-verksamheter för personer mellan 13 till 19 år och hon kommer leda eventet som är avsedd just för unga.

Dessa kommer vara på en egen avgränsad plats där vuxna bara får komma in med ungdomarnas samtycke. Detta för att dem som inte ”kommit ut” ännu ska våga vara sig själva.

Fyra delar

I Malmö kommer dagarna vara indelade i fyra olika kategorier: pride, mänskliga rättigheter, Euro Games med tävlingar och sport samt konst och kultur.

Detta för att dagarna ska ha så pass mycket variation och innehåll – både sådant som är festligt och politiskt. En av dem som bidrar till eventet med kulturellt inslag är Chris Schenlaer, som menar att konsten behöver inkludera flera.

– På ett sätt lever vi i en konstant pandemi och det är heteronormativitet.

Årets satsning blir desto större eftersom de delar värdskapet av World Pride 2021 med Köpenhamn. Samarbeter mellan städerna gällande Pride har funnits i flera år och blev därför en självklarhet nu också.

– Köpenhamn är så nära och det är många i vårat community som åker dit. Själva avslutningsfesten för hela eventet avslutas där, säger Anna Tenfält.

För att få information om dagarnas innehåll, finns programmet på World Prides hemsida.