Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Alla vet att det fungerar så här"

"OERHÖRT STRESSANDE." Uppfödaren Björn Olsson på Viking Fågel i Munka-Ljungby har länge påtalat djurplågeriet i de forna öststaterna. Först nu blir han trodd. "Det är oerhört stressande för djuren", säger han.Foto: Tomas Leprince
MUNKA-LJUNGBY. Avslöjandet om hur dun plockas från levande gäss skakar svenska konsumenter. Men för uppfödaren Björn Olsson i Munka-Ljungby är djurplågeriet ingen nyhet. - Det är fruktansvärt - men hanteringen är väl känd sedan tidigare, säger han.

FAKTA

Detta har hänt


  • TV4:s Kalla Fakta visade i söndags smygfilmade bilder från en farm i Ungern där tusentals skrikande gäss plockas levande.

  • Programmet beskrev också hur dunet hamnar i Sverige via mellanhänder i Tyskland och Danmark.

  • Sedan dess har svenska butikskedjor skärpt sina inköpsrutiner - och upprörda djurvänner krävt bojkott.



Förbjudet i EU


  • Dun kan plockas på två sätt: från levande fåglar eller från slaktade.

  • Att plocka dunet från levande fåglar är förbjudet inom EU, eftersom det är så plågsamt för djuren.

  • Ungern och Polen har dock fått ett undantag från förbudet.

  • Enligt Kalla Fakta finns tre stora dunproducerande länder: Polen, Ungern och Kina.

- Det är inget snack om saken, att slita dunet från en levande fågel på det där sättet är rena djurplågeriet, säger Björn Olsson när Kvällsposten träffar honom på gården strax öster om Ängelholm.

Gjorde studiebesök

Björn Olsson, som är landets största gåsuppfödare, gjorde för ett par år sedan studiebesök på en av Polens största farmer.
Där kunde han med egna ögon se hur plockningen gick till.
- Fjädrarna sitter som berget på en gås, så du får slita och dra för att få loss dem.
- Det är oerhört smärtsamt och stressande för djuret - ibland följer hela svålen med, berättar han.

"Knappt blivit trodd"

Trots att Björn Olsson länge har påtalat de brutala plockningsmetoderna, inte minst för grossister, har han haft svårt att få gehör.
- Jag har knappt blivit trodd. Men alla i branschen vet att det fungerar så här i dessa länder. Och det får vi tyvärr leva med så länge orättvisorna i världen består och det finns fattiga människor som nödgas utföra det här arbetet, säger han.

Handlar om ekonomi

Enligt Björn är det enbart ekonomiska aspekter som styr:
- I Sverige plockar vi bara slaktade djur. Det säger sig självt att du får ut mer dun om du kan plocka samma fågel fyra till fem gånger under en säsong.
Björn Olsson utgår från att svenska kunder inser att blågula uppfödare inte har något gemensamt med de figurer som visas i tv-programmet.
- Däremot drabbas vi när utländska producenter tjänar stora pengar på sina fjädrar och kan dumpa sina köttpriser. Vi konkurrerar ju inte på lika villkor, säger han.

Hobbyn blev jobb

Björn Olsson skaffade sina första gäss redan som åttaåring.
Det som från början var en hobby är sedan 1994 hans levebröd.
Under en säsong föder företaget upp cirka 12000 gäss som slaktas lagom till Mårten afton.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!