– Det handlar om ett 60-tal ärenden som måste tas om. Det betyder att jag måste göra lika många klubbslag vid nästa fullmäktige, säger ordförande Nils-Ingemar Thorell (L). Foto: / SHUTTERSTOCK
– Det handlar om ett 60-tal ärenden som måste tas om. Det betyder att jag måste göra lika många klubbslag vid nästa fullmäktige, säger ordförande Nils-Ingemar Thorell (L). Foto: / SHUTTERSTOCK

Alla Ronneby kommuns beslut olagliga

Publicerad

Det blir en hel del extraarbete för politikerna i Ronneby vid nästa kommunfullmäktige.

Samtliga beslut som fattats sedan september förra året har visat sig vara olagliga, skriver Blekinge Läns Tidning.

– Det handlar om ett 60-tal ärenden som måste tas om. Det betyder att jag måste göra lika många klubbslag vid nästa fullmäktige, säger ordförande Nils-Ingemar Thorell (L), till tidningen.

"Ju förr desto bättre" är inte alltid rätt. Fråga bara politikerna i Ronneby i Blekinge. De vet.

Protokollen efter alla sammanträden i kommunfullmäktige ska sitta uppsatta på en anslagstavla i 22 dagar efter varje månads möte.

Om de ansvariga i Ronneby inte visste detta förtäljer inte historien. Men klart är att protokollen inte satt upp så länge som de skulle. Det betyder en del extraarbete för bygdens politiker.

– De har inte vunnit laga kraft, så vi måste ta om dem, säger fullmäktiges ordförande Nils-Ingemar Thorell, (L) till BLT.

Inte vunnit laga kraft

Tidsrymden för 22 dagar finns för att beslutet under den tiden ska kunna överklagas. Men eftersom protokollen togs ner en dag för tidig är besluten ogiltiga – och har inte vunnit laga kraft.

Därför måste besluten klubbas om. Annars kan de överklagas i all framtid. Totalt rör det sig om 60 beslut som måste tas igen vid nästa sammanträde.

– Det blir 60 extra klubbslag, och jag räknar med att varje beslut kommer att ta cirka en minut, så jag tycker inte att det är så besvärligt, säger Nils-Ingemar Thorell till BLT.

"Annars sitter vi i en sax"

Samtliga gruppledare meddelades i början av veckan om den slarviga missen.

Men rent praktiskt verkar det inte som att det får någon större betydelse. Alla beslut som vunnit laga kraft följs – även budgeten som klubbades igenom i höstas.

Kommunstyrelsens ordförande Roger Fredriksson (M) berättar för BLT att han hoppas att övriga partier inte ser sin chans att överklaga nu.

– Jag kan inte överblicka det här i nuläget. Tjänstemännen får titta på detta och jag hoppas att alla partier tar det för vad det är. Annars sitter vi ordentligt i en sax.

TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag