Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alla kommuner sparar på skolan – utom Burlöv

Många kommuner måste spara på skolan nästa år.Foto: Colourbox

Nästan alla skolbudgetar för nästa år kommer att betyda besparingsåtgärder.

Undantaget är Burlöv som satsar mer på grundskolan.

– Vi begärde utökat anslag till grundskolan, och lyfte fram det som vår största prioritering. Vi är en av få kommuner som verkar öka grundskolepengen, säger Mats Jönsson, chef för utbildnings- och kulturförvaltningen i Burlöv, till Sydsvenskan.

Tidningen frågade alla kommuner i västra Skåne om skolbudgeten för 2020. Burlöv satsar mer på grundskolan. Staffanstorp och Kävlinge har lagt budgetar nästan i balans. Alla andra kommuner har en budget som gör att skolorna kan tvingas att spara.

Båstad ska spara mest (4,6 procent av skolbudgeten) nästa år.

Kommuner som lägger samma summa på skolan i år som förra året lägger en sparbudget eftersom man får mindre för pengarna när löner och priser går upp. Skolpengen, summan som varje elevs skolgång kostar, är samma nästa år som i år.

– Vi vet inte än vilka konsekvenser det får, säger André Levin, ekonomichef på barn- och skolförvaltningen i Lund, till tidningen.

Många har bytt jobb för att få upp lönen

I Vellinge, Kävlinge och Staffanstorp får skolorna ta med sig eventuella överskott och underskott in i nästa budgetår. 

”Fullmäktige har gett uppdrag om generell kostnadsreducering för respektive nämnd på 2 %. För utbildningsnämndens del reducerades kravet till 1,6 %. Hur stor andel av detta som berör grundskolan är inte möjligt att säga”, skriver Vellinge i sitt svar till tidningen.

På grund av lärarbristen har många lärare bytt jobb på senare år för att få upp lönen.

– Det kan kosta ett antal miljoner per år om man har hög omsättning. Man behöver vara duktig på att behålla sin personal, säger Mats Jönsson i Burlöv, till tidningen.

Enligt kartläggningar från Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet och Sveriges Radio, kommer en majoritet av Sveriges kommuner att spara på skolan nästa år.