Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alla cancerkirurger slutar på kvinnoklinik

Missade cellprov ökar risken för livmoderhalscancer
Nu kan kvinnor i Blekinge och Småland tvingas ta sig till andra län för operation.Foto: Isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
Cirka 100 personer opereras varje år för gynekologisk cancer.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

De tre cancerkirurgerna på kvinnokliniken i Blekinge har alla sagt upp sig.

Utöver att spetskompetensen försvinner från länet så drabbar det även kvinnor med cancer, som kan tvingas ta sig till andra län för operation, skriver Blekinge Läns tidning. 

– Detta är allvarligt, säger Kjell Ivarsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Blekinge till BLT.

Enligt uppgifter till tidningen är uppsägningarna en följd av en långvarig intern konflikt. Verksamhetschefen för kvinnokliniken, Bodil Ehn, vill dock inte kommentera uppgiften utan hänvisar till sjukvårdsdirektör Kjell Ivarsson.

– Av hänsyn till alla medarbetare vill jag inte kommentera det, jag är rädd om alla, säger Bodil Ehn till BLT.

När alla cancerkirurger försvinner från Blekingesjukhuset försvinner även kompetensen att operera kvinnor med gynekologisk cancer, så som livmoderhalscancer och äggstockscancer.

Enligt sjukvårdsdirektören Kjell Ivarsson är målet dock att verksamheten som i dag finns ska kunna fortgå. Han säger att man jobbar för att patienterna inte ska påverkas, det vill säga behöva åka till andra län för operation.

– Detta är allvarligt och ett prioriterat ärende för mig just nu. Vi jobbar på olika fronter för att kunna behålla den spetskompetens som finns i Blekinge, säger Kjell Ivarsson till BLT.

Kjell Ivarsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Blekinge.Foto: Pressbild
Bodil Ehn, verksamhetschef kvinnokliniken i Blekinge.Foto: Region Blekinge / Pressbild

”Drabbas mycket hårt”

Inte heller han vill kommentera uppgifterna om en intern konflikt utan säger till tidningen ”att det finns lite olika bilder av vad som hänt”.

I Blekinge opereras runt 100 kvinnor per år för gynekologisk cancer och det är ett av få sjukhus i Sverige som gör den typen av operationer skriver BLT.

Tre överläkare har skrivit ett öppet brev till hälso- och sjukhusdirektören med anledning av situationen som uppstått på Kvinnokliniken. De vill att Kvinnoklinikens problem ska lyftas i regionens organisation.

”Splittringen inom kliniken kvarstår och vi står nu inför det faktum att en välfungerande verksamhet håller på att raseras. Blekingska och småländska kvinnor med underlivscancer riskerar att drabbas mycket hårt”, skriver de i brevet enligt BLT.

Kvinnokliniken frågar arbetssökande om inställning till aborter:

Kvinnokliniken frågar arbetssökande : "Är du positiv till att medverka vid aborter?"

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!