Alkohol hemlevererat i Malmö: ”Bra möjlighet”

Malmö tillåter hemlevererad alkohol.
Linda Pieplow, vd för Pieplows restauranger, hemlevererar för första gången alkohol.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Torbjörn Tegnhammar har drivit frågan om hemleverans av alkohol.
Foto: FRITZ SCHIBLI
På lördagskvällen diskuterade politikern Torbjörn Tegnhammar och krögaren Linda Pipelow restaurangbranschens utmaningar.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Foto: FRITZ SCHIBLI

Pandemiåret har inneburit en svår prövning för krögare runtom i landet. 

Efter många turer har nu Malmö beslutat att tillåta hemleverans av alkohol, i ett försök att stötta krögarna. 

På lördagskvällen beställde initiativtagaren i frågan, Malmömoderaten Torbjörn Tegnhammar, hem pizza, pasta och en flaska vin. 

– Det är ett fruktansvärt allvarligt läge och det här anser jag vara ett steg i rätt riktning, säger Linda Pieplow, vd för Pieplows restauranger. 

Efter beslut av kommunfullmäktige i Malmö i början av veckan är det nu möjligt för restauranger att även leverera alkohol hem till sina kunder.   

Först ut; Linda Pieplow, vd för Pieplows restauranger, som fick en beställning av Malmömoderaten Torbjörn Tegnhammar – som har drivit frågan under lång tid. 

– Jag ser detta som en fin och väldigt bra möjlighet för vår bransch att faktiskt kunna öka sin försäljning, säger Linda Pieplow. 

– Det är ett rop på hjälp för oss krögare. Jag hoppas att man som konsument känner att om man inte vågar besöka oss i våra lokaler så borde man ju inte heller besöka Systembolaget och vill man då stötta branschen så kan man stöta oss på detta sätt. 

I Pieplows restauranger ingår bland annat Årstiderna i Kockska huset, Dockans hamnkrog och Quattro Stagioni. Under det senaste året har Linda Pieplow tvingats försätta två restauranger i konkurs och minska sin personal från ungefär 120 anställda till ett 30-tal. 

”Har varit fruktansvärt” 

Hon beskriver pandemiåret som en mardröm. 

– Det har varit fruktansvärt. Vi gör allt för att överleva just nu. Det kommer nya restriktioner och vi gör allt vi blir ombedda att göra. Jag har full respekt för smittspridningen och pandemin, men stödpaketen borde komma i samma takt som restriktionerna. Vi är en väldigt utsatt bransch.  

– Det är inte en fråga om utan när konkurserna sätter i gång nu. Jag ligger och kör take away varje helg av en anledning. Man pendlar mellan hopp och förtvivlan varje dag, ena dagen är man stark, andra går man hem i fosterställning.  

Pandemiåret har inneburit en svår prövning för krögare runtom i landet.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Linda serverar Torbjörn och hans fru Rebecka (till höger i bild) och deras vän Sofie vin.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Många turer 

Frågan om hemleverans av alkohol har i Malmö varit uppe sedan i höstas och turerna har varit många. 

Förslaget har väckt kritik på många håll – bland annat från Länsstyrelsen, nykterhetsorganisationen IOGT-NTO och andra politiker i Malmö, bland annat framträdande socialdemokrater. 

I november togs beslutet att låta restauranger i Malmö leverera alkohol hem till privatpersoner, efter ett förslag från Moderaterna. I tisdags togs ännu ett beslut: från och med nu till den 31 augusti slopas avgifterna för catering. 

Tidigt menade länsstyrelsen att personal som levererar alkohol måste vara kvar tills allt är uppdrucket. Annars skulle det strida mot alkohollagen. 

Men enligt Torbjörn Tegnhammar, moderat oppositionsledare i Malmö, så har de fel och serveringsansvaret slutar vid leverans.

M-politikern fick alkohol hemkörd 

– Jag hoppas att krögarna och Malmöborna tycker det är intressant och hjälper branschen. Det har varit lite krångligt men om det leder till att en enda människa får behålla jobbet så har det varit värt det för min del, säger Torbjörn Tegnhammar. 

Varför har det varit en viktig fråga för dig att driva?  

– Krogbranschen är i ett döende tillstånd i hela landet, dels på grund av pandemin och dels för att regeringen inte ger stöd i tillräcklig omfattning. Sedan är restaurangbranschen viktig för Malmö, vi har redan massarbetslöshet och många unga är arbetslösa. Under året har många blivit av med sina första jobb. Det är en tråkig situation och allt man kan göra från politiskt håll bör man göra. 

Liknande beslut om microcatering har fattats i andra kommuner, som Växjö och Kävlinge. 

TV: Så har man valt ut platserna och lägenheterna i populära serien

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!