Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Aline var gladare än på länge – då kom mördaren

Partiledarna om hur de vill stoppa mäns våld mot kvinnor.
Tillsammans. Mamma Aline Rivuzumwami och dottern Matilda hade hela tiden en nära kontakt.
Foto: JENS CHRISTIAN
Aline Rivuzumwami från Alvesta blev bara 40 år. En 37-årig vän till henne sitter häktad misstänkt för att ha mördat henne mitt på gatan i närheten av sin lägenhet.
Foto: JENS CHRISTIAN
På tisdagen besökte tolvåriga dottern Matilda mordplatsen för första gången.
Foto: JENS CHRISTIAN
Blommor placerades ut och ljus tändes vid platsen för mordet.
Foto: JENS CHRISTIAN
Aline Rivuzumwami.
Foto: Privat

Aline Rivuzumwami, 40, från Alvesta är en av alla de kvinnor som misstänks ha mördats av en person de känner – vän, exman eller pojkvän.

Kvar finns en sörjande familj som försöker förstå vad som hänt och varför.

På tisdagen besökte tolvåriga dottern mordplatsen tillsammans med pappa Anders Lundvall, exsambo till Aline.

– Det känns så tragiskt att hennes liv skulle sluta så här, säger Anders.

Mordplatsen ligger bara hundratalet meter från järnvägsstationen i Alvesta. Platsen är intensivt trafikerad av både fotgängare och bilar.

Det var i lördags eftermiddag som flera vittnen hörde ett skrik och såg den 40-åriga mamman Aline Rivuzumwami falla till marken.

På tisdagen besökte tolvåriga dottern Matilda mordplatsen för första gången – för att bearbeta och med egna ögon få se var hennes mamma slets ifrån henne. Med som stöd var hennes pappa Anders – tidigare sambo med Aline. Båda tände ljus och la ner rosor för att hedra Aline. För exsambon Anders var det en svår stund.

– Jag tror aldrig att jag sett Aline så glad som den sista tiden. Hon var pigg, hade gått upp i vikt och börjat träna på gym. Hon hade framtidstro och pratade om att börja jobba igen. Det var den gamla Aline som kom tillbaka, säger han.

Dottern Matilda besöker platsen där hennes mamma Aline mördades. Att besöka mordplatsen är en viktig del i att förstå och bearbeta för hela Alines familj.
Foto: JENS CHRISTIAN
Blommor placerades ut och ljus tändes vid platsen för mordet.
Foto: JENS CHRISTIAN

 ”Bara  ljusa och fina minnen”

Paret levde tillsammans i sju år men relationen förändrades när Aline, som jobbat som undersköterska, började må dåligt psykiskt. För fem år sen fick Aline kontakt med förvaltaren Monika Johansson som hjälpte henne att hitta rätt behandling och stöd och för två år sedan vände det för Aline.

– Sen det här hände har det bara kommit upp ljusa och fina minnen, allt det bra från våra år tillsammans, säger Anders Lundvall.

Under hela tiden som Aline kämpade med sin psykiska ohälsa var relationen med dottern det allra viktigaste för henne och de har hela tiden haft en tät kontakt.

– Mamma var alltid på samma sätt mot mig, säger Matilda.

Matilda och hennes pappa, ex-sambo till Aline, Anders Lundvall tillsammans. De tycker att det är viktigt att prata om det som hänt som en del av bearbetningen.
Foto: JENS CHRISTIAN
Den sista tiden tyckte ex-sambo Anders Lundvall att han kände igen ”den gamla” Aline – glad och positiv inför framtiden.
Foto: JENS CHRISTIAN

Dottern ringde men fick inget svar

Dottern Matilda tog ofta bussen till Alvesta precis som hon gjorde i lördags. Deras senaste rutin var att Matilda tog 17-bussen eftersom mamma Aline gärna ville hinna gå till gymmet innan de träffades. Aline pratade franska och när de sågs brukade de plugga franska tillsammans.

Men när dottern kom till mammans lägenhet på lördagen svarade hon inte. Hon sökte Monika Johansson, mammans förvaltare, sin pappa och gick till slut hem till några kompisar. Under kvällen får de anhöriga beskedet att Aline har blivit mördad. 

Enligt vice chefsåklagare Lise-Lotte Norström var Aline och den misstänkte bekanta. Den misstänkte mördaren bodde bara 30-talet meter från mordplatsen. Nu ska polisen utreda vad som kan ha utlöst dådet.

– Nu pågår förhör med vittnen, genomgång av utförda husrannsakningar och tekniska undersökningar samt analys av föremål som tagits i beslag och spår man fått fram. Även rättsmedicinsk undersökning av kroppen, säger Lise-Lotte Norström.

Blommor på mordplatsen. Det är många som velat delta i sorgen och lämnat blommor på gatan där Aline attackerades.
Foto: JENS CHRISTIAN
Den misstänkte 37-åringens lägenhet är avspärrad. Grannar beskriver honom som trevlig – han hälsade alltid.
Foto: JENS CHRISTIAN

Aline kom till Sverige som flykting 2005

Lise-Lotte Norström vill inte kommentera vad den häktade sagt i förhör men bedömer bevisningen som god. Mannen erkände under häktningsförhandlingen att han utdelat knivhugg och knytnävsslag mot Alines kropp, men han har förnekat uppsåt att döda henne.

Aline kom som flykting från Burundi 2005. Två år senare träffades hon och Anders och 2008 föddes dottern Matilda. Under några intensiva år utbildade Aline sig till undersköterska, fick barn, heltidsjobb, flyttade. Enligt familjen kom det nyligen fram att hennes psykiska problem främst grundade sig i stress och påfrestningar, något som var en stor lättnad för Aline själv. Efter separationen var hon ganska ensam och hade inget stort socialt liv. 

– Hon var en person som var väldigt noga med vem hon umgicks med. Hon gick ofta till biblioteket, gick och handlade och gjorde några utflykter ibland, berättar Monika Johansson.

Dottern Matilda och mamma Aline.
Foto: Privat

Mannen kunde ringa när som helst

För ett tag sedan kom den misstänkte gärningsmannen in i Alines liv. Enligt familjen kunde han ringa vid olika tider på dygnet men ingen av de närstående såg honom som något annat än en vän.

– Aline sa att hon inte var redo för en relation med en man, hon behövde ta hand om sig själv, säger Monika Johansson.

Ex-sambon Anders Lundvall och Monika Johansson har tillsammans varit på begravningsbyrån. Ännu så länge vet de inte när begravningen kommer att kunna hållas. Alines kropp är fortfarande hos Rättsmedicinalverket i Lund.

Men det blir en borgerlig begravning, Aline var katolik. Släktingar utspridda i flera länder står redo att komma.

”Ingen ska behöva dö på det sättet”

I helgen kommer dödsannonsen att publiceras och tillsammans har familjen bestämt en viktig sak: De kommer att be om stöd och donationer till en fond som arbetar mot mäns våld mot kvinnor. Om bara en enda kvinna kan bli hjälpt av Alines död så är det viktigt. 

– Vi vill berätta om detta och visa att Aline inte bara var en kvinna i mängden. Våldet mot kvinnor måste få ansikten så att man förstår att det är vanliga människor som drabbas och hur många det påverkar, säger Monika Johansson.

– Ingen ska behöva dö på det sättet som Aline gjorde, säger hon.

Expressen har sökte den misstänkte 37-åringens advokat Torgny Dahlberg.

Kvällspostens Jens Christian och Katrin Krantz på plats i Alvesta.
Foto: Jens Christian

Atilla Yoldas om mäns våld: ”Det börjar i förskoleålder”

Författaren och krönikören om morden som har väckt extremt starka reaktioner.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!