Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Aline, 89, mötte bilden av sig själv i varuhuset

Aline Hansson, då och nu. Foto: Attendo Bellevuegården
Mobilia, som det ser ut i dag.

Hon mötte kärleken i sjökaptenen Åke Wahlborg när han mönstrade på båten i hennes hemstad Narvik.

Sen hamnade hon på textilfabriken i Malmö – i dag köpcentrat Mobilia – och där såg hon nyligen sig själv på en närmare 70 år gammal bild.

– Det är historia nu, jag kommer knappt ihåg det längre, säger Aline Hansson, 89.

Det har runnit lite vatten under broarna sedan bilden på Aline Hansson på fabriksgolvet i den välkända textilfabriken togs.

Hon är inte riktigt säker på när det var, men förmodligen 1949, som allra senast 1950. Men det är inte så noga. 

– Jag minns att det var någon som tog kort då men jag visste inte riktigt varför, hann inte tänka på det heller. Vi var där för att jobba, och jobba fick vi göra, säger Aline.

Bilden på henne har väl i princip samtliga besökare på köpcentrat i Malmö sett. Den täcker en stor del av en vägg och är uppsatt som en hyllning till historien och till de som jobbade i området innan det blev ett köpcenter. Då var kvarteret en del av Malmös textilindustri.

https://www.instagram.com/p/BuRA9__glOi/

I ett inlägg på Instagram har bilden fått viss uppmärksamhet sedan Aline häromveckan var på shoppingtur med personalen från Attendos vårdboende på Bellevuegården. Någon av dem tog en ny bild, där dagens Aline sitter i en rullstol, bredvid den 70 år yngre upplagan. Bilden postades på vårdföretaget Attendos hemsida.

– Första gången jag såg den blev jag överraskad. Jag såg direkt att det var jag. Men jag var förstås mycket yngre då, säger hon.

Långa dagar på fabriken

Om jobbet på textilfabriken har hon bara gott att säga. Hon ansvarade för att hålla koll på trådarna som löpte genom maskinerna. Om någon gick lös hade hon i uppdrag att omedelbart sätta upp den igen.

I dag finns det bland annat restauranger inne i de gamla industrilokalerna.

Dagarna var långa: från 07 till 17.

– Om det var tungt? Nej inte alls, jag var ju ung och stark då!

Mycket av livet på den tiden handlade om att jobba. Boendet hade hon fixat i ett litet rum i en byggnad som fabriken hade tillgång till. Mat fick hon i företagets restaurang.

– 1.25 kostade en hel måltid. Vi som jobbade där fick äta billigare.

Viktigt att hålla i gång

Men efter ett par år i tjänst på textilfabriken gick Aline vidare. Först till ett jobb på ett äldreboende. 

När det flyttades hamnade hon i stället på Malmö Allmänna sjukhus som vak. 

– Sedan blev jag pensionär, säger hon.

Nu fyller Aline snart 90 och känns lika pigg och klar som i de unga åren. Då och då åker hon till Mobilia tillsammans med personalen från Bellevuegårdens äldreboende för att shoppa.

–Här på boendet har vi bingo och samlingar i bland och på lördagar går jag i kyrkan. Det är viktigt att man håller i gång, säger hon.