Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alicia, 5, drabbades av den ovanliga sjukdomen

Alicia var knappt två år gammal när hon diagnostiserades med den ovanliga sjukdomen Langerhans cellhistiocytos. Foto: Privat
Även om sjukdomen har varit tuff för Alicia har hon fortsatt vara positiv. Här med syster Wilma. Foto: Privat
Familjen Örnhag har kommit varandra närmare i och med Alicias sjukdom. Från vänster: mamma Jessica, syster Wilma, Alicia och pappa Robin. Foto: Privat

När Alicia Örnhag, 5, var knappt två år gammal hittade läkarna en tumör i hennes höft.

I mer än tre års tid behandlades hon för den ovanliga sjukdomen Langerhans cellhistiocytos.
– Jag kände mig jätterädd över att det skulle vara slutet, säger mamma Jessica Örnhag.

Alicia Örnhag, 5, från Ängelholm var knappt två år gammal när hon diagnostiserades med den ovanliga sjukdomen Langerhans cellhistiocytos, LCH. Efter att ha ramlat omkull började hon halta – en hälta som vägrade ge med sig.

– Jag trodde att hon hade slagit sig i fallet, men doktorn hittade ingenting på röntgen. Till slut gjordes det en röntgen med magnetkamera och då hittade läkarna en stor tumör i höften på henne. Vid vidare undersökningar upptäckte man att sjukdomen även satt i skallbenet och i huden, säger mamma Jessica Örnhag, 28 och fortsätter:

– Det kändes som att man sjönk under marken. Det blev svart och jag kände mig jätterädd över att det skulle vara slutet. Känslan var obeskrivlig, det var fruktansvärt.

Trots många sjukhusbesök har Alicia kämpat på. Foto: Privat

Positiv till vården

Langerhans cellhistiocytos är en sjukdom som Alicia alltid kommer ha kvar i sin kropp.

– Vissa klassar sjukdomen som cancer, andra inte. Den kan sätta sig överallt i kroppen och man får den i regel som barn, får man sjukdomen kommer man alltid ha den liggandes latent i kroppen. 

– När Alicia var tre år gammal var hon färdigbehandlad, efter ett år på cellgifter och kortisonbehandling. Det tog ett halvår, sedan blev hennes sjukdom aktiv igen. Då satt den på hypofysen i hjärnan. Alicia fick börja med cellgifter igen, det har hon behandlats med i två år nu.

Trots den tråkiga situationen är Jessica Örnhag mycket positiv till hur vården har behandlat hennes dotter.

– Alicia hon har kämpat på och hon älskar att vara på sjukhuset. Hon gillar att träffa läkarna och prata med dem i korridoren. Jag tycker att vården har gjort ett jättebra jobb med henne.

Om en månad är Alicias behandling klar – då ska familjen fira. Foto: Privat

Behandlingen klar om en månad

Tio till femton barn drabbas årligen av LCH i Sverige – och sjukdomen kan vara svår att upptäcka.

– Somliga får den bara på huden. Många tror kanske att det är vanligt eksem, och så tar man aldrig någon biopsi på det. Det är lätt att missa.

Nu är Alicia drygt fem år gammal – och om en månad är hennes cellgiftsbehandling äntligen klar. I mer än tre år av sitt liv har Alicia varit sjuk, men nu ser familjen ljuset i tunneln.

– Det ska firas ordentligt, Alicia har önskat en dag med familjen på ett lekland. Sedan funderar vi på att överraska henne med ett bowlingkalas, där vi bjuder in alla hennes vänner och familj. Att Alicia håller på att bli bättre känns otroligt, jag vågar knappt tro på det. Det går inte riktigt att ta in än.

 

LÄS MER: Annika, 52, opererades för cancer – som hon aldrig hade