Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ali Khans överhuvud hjälpte polisen att medla i släktstrid

Hör Johanna Bäckström Lerneby, författaren bakom ”Familjen”
Hashem Ali Kahn, överhuvud i släkten som delvis pekats ut som ett kriminellt nätverk,
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Hashem Ali Khan har av polis pekats ut som överhuvud och ledare för det kriminella nätverket kring delar av släkten Ali Khan i Göteborg. 

Men han har också hjälpt polisen medla i olika konflikter. 

Ett sådant tillfälle inträffade i Malmö för 14 år sedan när han kallades in för att stoppa skjutningarna i en släktstrid. 

– När man ser att våldet tenderar att öka oavsett vad vi gör så är detta en metod man får använda, säger Dan Granvik, som då var utredare på Malmöpolisen. 

Efter att ha följt familjen Ali Khan i 14 år kom journalisten Johanna Bäckström Lerneby med reportageboken ”Familjen” tidigare i år. I boken skildrar hon kampen mellan familjen och myndigheterna. 

Hashem Ali Khan, 63, uppges vara överhuvud för släkten Ali Khan. Han är ostraffad, men har under senare år granskats hårt av polisen. 2019 utreddes han för utpressningsförsök och grovt vapenbrott, men inget av fallen ledde till åtal och han är fri från dessa misstankar. 

När GT/Expressen granskat nätverket har en polisman beskrivit Hashem Ali Khans roll så här: 

– Han är familjens överhuvud och kan inte kopplas till all kriminalitet som medlemmar i familjen står bakom. Men allt som gäller familjens heder och stolthet, där har han total makt.

Hjälpte polisen 

I Johanna Bäckström Lernebys bok berättar hon om när polisen bett familjens överhuvud om hjälp. Hon känner till tre gånger när Hashem Ali Khan hjälpt rättsväsendet. Ett sådant tillfälle inträffade i Malmö 2006, vilket hon först skrev om i Aftonbladet 2017. 

Polisen såg då hur en konflikt mellan två olika släkter eskalerade, men de visste inte hur de skulle få stopp på våldet. 

Då beslutade Dan Granvik, dåvarande utredare på länskriminalen i Malmö, att kalla in Hashem Ali Khan för att medla. 

– Det minns jag, det är en särskild händelse man kommer ihåg. Jag höll på mycket med den här släktfejden och blev god vän med de flesta, fick förtroende från företrädare på bägge sidor. Men de slutade ju inte slåss för det, säger Dan Granvik nu och fortsätter: 

– Så därför blev vi tvungna att ta till en sådan här medling, och kalla in överhuvudena.

Medlingen fungerade 

Hashem Ali Khan säger nu att han kände båda familjerna som var inblandade i striden. 

– De respekterar mig, båda sidorna. Därför bad polisen mig att komma och hjälpa. Jag gjorde det utan att få bensinpengar, säger han. 

Enligt honom löste han konflikten. 

– Polischefen i Malmö ringde mig och jag har inte löst bara det problemet i Malmö. Det skulle bli mord i Malmö och polisen visste det och de ropade på mig och jag åkte till Malmö. Jag löste det problemet. 

Dan Granvik, som numera är pensionär, säger också han att det fungerade att bjuda ner Hashem Ali Khan. 

– Hans roll vägde mycket tungt. De respekterar de som sitter lite över, säger han. 

Hashem Ali Khan var ostraffad, men det var kontroversiellt att bjuda in en medlem från släktnätverket för att medla. 

Dan Granvik berättar att han först inte fick gehör för sitt förslag från polisledningen. 

– Men till slut sa de att jag fick försöka, de fortsatte ju bara att skjuta på varandra. 

– Det finns alltid en risk att det kan gå på fel håll. Men när man ser att våldet tenderar att öka oavsett vad vi gör så är detta en metod man får använda. Det fungerade just då, men man har inte gjort det fler gånger på det viset. 

Respekt för polischefer 

Dan Granvik var inte själv närvarande på mötet. Där var drygt tio personer, polischefer och representanter från de stridande släkterna. Flera av dem var häktade misstänkta för våldsbrott. Trots det fick de medverka på mötet, skriver Johanna Bäckström Lerneby. 

Enligt Dan Granvik hade de kriminella männen på mötet stor respekt för polischeferna. 

– Det hjälper när man har mycket jingel på axlarna. Desto högre uppsatt man är och med uniformen på, det har de respekt för i alla led. 


Lisah Silfwer sammanfattar den senaste tidens politiska utspel om gängkriminalitet

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!